- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.01.2017, 14:23)
- Anca Olteanu
Forumul Economic Mondial începe marţi, la Davos. Iată ce vor discuta participanţii
Forumul Economic Mondial (FEM) începe marţi, 17 ianuarie, şi reuneşte la Davos - Elveţia - liderii politici şi economici ai lumii; tema centrală a întâlnirii din 2017 este leadershipul responsabil, printre subiectele de dezbatere regăsindu-se schimbările climatice şi energia regenerabilă.
Urmărește
1769 afișări
Forumul Economic Mondial începe marţi, la Davos. Iată ce vor discuta participanţii
Întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial se desfăşoară în perioada 17-20 ianuarie, în Davos-Klosters, Elveţia.
Tema întâlnirii de anul acesta este leadershipul responsabil, în contextul în care Marea Britanie a votat să iasă din Uniunea Europeană, iar Donald Trump a fost ales preşedinte al Statelor Unite.
Forumul Economic Mondial va dedica 15 sesiuni schimbării climatice la întâlnirea anuală şi alte nouă sesiuni energiei regenerabile – cele mai multe din istoria forumului, potrivit Bloomberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
Atenţia acordată subiectului reflectă importanţa acestuia, mai ales pentru oamenii de afaceri care se gândesc la profituri sau pierderi de miliarde de dolari. Spre exemplu, giganţii din domeniul energiei îşi adaptează afacerea pentru o lume care va renunţa la petrol şi cărbune, producătorii de maşini investesc din ce în ce mai mult în maşinile electrice, iar băncile vor să împrumute bani pentru proiectele de energie regenerabilă, menţionează sursa citată.
În contextul oportunităţilor financiare în creştere, figuri tradiţionale din domeniul schimbării climatice precum Al Gore şi directorul executiv al Greenpeace, Jennifer Morgan, vor discuta subiectul alături de Stuart Gulliver şi Patrick Yu, directorii executivi ai HSBC Holdings Plc şi de preşedintele Cofco Corp., cea mai mare companie procesatoare de alimente din China. Aceştia vor discuta legătura între mediul de afaceri şi lupta împotriva încălzirii globale pentru a găsi beneficii pentru mediul de afaceri, dar şi pentru a stopa schimbările climatice, precizează sursa citată.
China şi Brexit se numără printre subiectele de discuţie de la întâlnirea de anul acesta a FEM, potrivit BBC.
Xi Jinping va fi primul preşedinte chinez care va participa la întâlnirea anuală a liderilor mondiali şi a celor din domeniul afacerilor. Acesta va vorbi despre comerţul liber la ceremonia de deschidere, de marţi.
Preşedintele Chinei va merge la Davos alături de unii dintre cei mai de succes oameni de afaceri din China, precum Jack Ma, fondatorul platformei de comerţ Alibaba şi Wang Jianlin, care conduce conglomeratul Dalian Wanda.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, nu va merge la Davos, dar unul dintre consilierii acestuia, Anthony Scaramucci, va vorbi, marţi, despre planurile noului lider al Statelor Unite. În timpul campaniei electorale, Trump a ameninţat că va mări tarifele pentru mărfurile importate din China.
Theresa May, prim-ministrul din Marea Britanie, este aşteptată să se întâlnească cu liderul chinez în Davos, marţi. May va călători în staţiunea de schi după ce va prezenta mai multe detalii despre planurile Brexit în Londra, la începutul zilei de marţi.
Vineri, Philip Hammond, cancelarul Marii Britanii, va prezenta viziunea sa despre relaţiile economice ale Marii Britanii cu Uniunea Europeană după Brexit.
Printre participanţii din zona euro se numără reprezentanţi ai grupului Volkswagen, ai Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi ai Băncii Centrale Europene, potrivit publicaţiei Quartz.
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (The Organization of the Petroleum Exporting Countries - OPEC) este reprezentată de oficiali din Arabia Saudită, Kuweit, Libia şi Nigeria.
Mai mult, membri ai Guvernului din Dubai şi reprezentanţi ai Saudi Aramco - compania naţională de petrol şi gaze naturale din Arabia Saudită - vor fi prezenţi la forum.
De asemenea, ţările din BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) vor fi reprezentate prin directori executivi şi miniştri.
Raportul global de riscuri al FEM, publicat înainte de întâlnire, susţine că două dintre cele mai mari riscuri aşteptate să aibă impact mondial în următorul deceniu sunt creşterea venitului, diferenţa de avere şi polarizarea în creştere a societăţilor.
Raportul, care se bazează pe cercetările a 750 de experţi, subliniază că alte riscuri sunt reprezentate de schimbarea climatică şi potenţialul pentru vreme extremă, dependenţa cibernetică - fenomen care lasă firmele şi guvernele mult mai vulnerabile în faţa atacurilor cibernetice - şi îmbătrânirea populaţiei.
Davos are o populaţie de doar 11.000 de oameni, dar în timpul Forumului sunt aproape 30.000 de oameni. La Forumul Mondial Economic participă 3.000 de oameni, 1.200 de directori executivi şi peste 50 de lideri mondiali. Doar 20% din participanţi sunt femei, potrivit datelor publicate de FME, citate de BBC.
Forumul Economic Mondial a fost înfiinţat în 1971 ca o organizaţie non-profit, cu sediul în Geneva, Elveţia. Instituţia reuneşte liderii politici şi pe cei din domeniul afacerilor, pentru a realiza agendele globale, industriale şi regionale.
Citeşte şi: Daniel Zamfir: Hotărârea CCR pe darea în plată va afecta toate contractele, nu numai cele bancare
Citeşte şi: Producătorul Ray-Ban a acceptat fuziunea cu Essilor în valoare de 46 de miliarde de euro
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe