- Home
- Economic
- PLOIEŞTI, (04.12.2014, 17:22)
- Daciana Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fost director din CFR Marfă şi vicepreşedintele Grampet vor fi audiaţi în dosarul lui Gruia Stoica
Curtea de Apel Ploieşti, care judecă dosarul de corupţie al lui Gruia Stoica, a dispus audierea fostului director general adjunct al CFR Marfă Victoraş Bucureanu şi a vicepreşedintelui grupului Grampet, Călin Graţian, decizia fiind luată ”pentru lămurirea contextului general în mediul de afaceri”.
Urmărește
2190 afișări
Gruia Stoica (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)
Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti, pe rolul căreia se află dosarul de corupţie în care sunt inculpaţi omul de afaceri Gruia Stoica şi avocatul Doru Boştină, a dispus, joi, audierea în acest caz a doi oameni de afaceri a căror activitate are legătură cu transportul pe calea ferată, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, judecătorii au admis solicitarea lui Gruia Stoica privind ”administrarea unor probe în sensul audierii martorilor Călin Graţian şi Bucureanu Victoraş, pentru lămurirea contextului general în mediul de afaceri (transportatori pe calea ferată)”, se arată în soluţia publicată pe portalul Curţii de Apel Ploieşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Avem misiunea să apărăm Democrația în România. Pentru că am trăit în Comunism. Dictatură. Ceaușescu!
-
Câciu: Nu avem downgrade de rating, Fitch a schimbat însă perspectiva, de la „stabilă" la „negativă"
-
Procurorul general cere înăsprirea legislaţiei care îi incriminează pe cei cu discurs instigator la violenţă şi ură
-
România este a 11-a cea mai strictă ţară în ceea ce priveşte amenzile rutiere
Victoraş Bucureanu a fost director general adjunct al CFR Marfă, iar în prezent este implicat în afaceri privind transportul pe calea ferată, iar Călin Graţian este vicepreşedinte al grupului Grampet.
Gruia Stoica a solicitat de asemenea audierea în acest dosar a lui Sorin Chinde, director general al Grup Feroviar Român, şi a lui Eduard Iancu, preşedintele transportatorului de marfa DB Schenker Rail România. Judecătorii au respins însă această solicitare, apreciind că ”pentru dovedirea elementului de fapt care constituie obiectul probei, este suficient audierea a doi martori”.
Totodată, magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au respins alte două cereri formulate de Gruia Stoica în acest dosar, respectiv ”stabilirea autenticităţii înregistrărilor audio de pe suporturile optice privind convorbirile telefonice şi a discuţiilor ambientale purtate de inculpat” şi ”o expertiză fono - criminalistică a vocii şi vorbirii inculpatului Stoica Gruia la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) din cadrul Ministerului Justiţiei”, considerând că probele ”nu sunt relevante în raport cu obiectul probaţiunii din cauză”.
Următorul termen din acest dosar a fost stabilit pentru 19 ianuarie 2015.
Dosarul în care Gruia Stoica este acuzat că i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie a fost strămutat la Curtea de Apel Ploieşti, după ce ICCJ a admis cererea omului de afaceri de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucureşti.
Gruia Stoica a fost arestat preventiv în 30 ianuarie, fiind acuzat de procurorii anticorupţie de cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi firma acestuia, GFR.
La jumătatea lunii februarie, procurorii i-au trimis în judecată pe Gruia Stoica în stare de arest preventiv şi pe Doru Boştină cu interdicţie de a părăsi ţara. Ulterior, în 9 mai, instanţa a decis ca Gruia Stoica să fie judecat în arest la domiciliu.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia S.A (CEO) Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie ce avea ca scop încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect "Servicii de transport feroviar de cărbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.
Conform fişei de date a achiziţiei, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA, din care 195.079.200 de lei pentru SE Turceni, 105.414.600 de lei pentru SE Craiova II şi 172.574.610 lei pentru S.E. Işalniţa. Durata contractuală era de 36 de luni, începând cu 1 februarie 2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau "cel mai mic preţ" sau "oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic".
Îm 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitaţii de participare la procedura de licitaţie, organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante, către SNTFM "CFR Marfă", SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti şi alte trei societăţi comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societăţile comerciale care doreau să ia parte la procedura de licitaţie era 29 ianuarie 2014.
"CFR Marfă şi-a manifestat intenţia de a participa la procedura de achiziţie a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparţinând SC CEO SA şi prin urmare a cerut să i se elibereze documentaţia de atribuire (fişe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru)", au precizat procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Anchetatorii au stabilit că, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, "persoană ce controlează SC GFR SA, membră a grupului Grampet", i-a promis avocatului Doru Boştină că-i va da trei milioane de euro, pentru "a-şi exercita influenţa pe care a lăsat să se creadă că are o asupra directorului general al CFR Marfă (funcţionar public), pentru a-l determina să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să-i comunice preţul oferit de societatea pe care o conduce, la licitaţia din 29 ianuarie 2014, aşadar să divulge date confidenţiale".
"Acest demers avea ca scop adjudecarea, de către Stoica Gruia, a contractului ce făcea obiectul licitaţiei, respectiv transport cărbune de la nivelul SC CEO SA. În acest context, inculpatul Boştină Doru-Cătălin i-a promis inculpatului Stoica Gruia că va înlesni, în schimbul sumei de trei milioane euro, aflarea ofertei de preţ şi va folosi, pentru realizarea traficului de influenţă, un intermediar care poate exercita influenţa directă asupra funcţionarului public, directorul general al CFR Marfă", au precizat procurorii în rechizitoriu.
Din 23 ianuarie şi până în ziua licitaţiei, respectiv 29 ianuarie, Doru Boştină l-a ţinut la curent pe inculpatul Stoica Gruia cu stadiul demersurilor sale de intermediere a traficării influenţei, în scopul adjudecării contractului la licitaţia având ca obiect contractul de transport cărbune, au mai arătat procurorii.
"Intervenţia autorităţilor judiciare în data de 29 ianuarie 2014 a pus capăt demersurilor infracţionale şi a «stopat» o licitaţie afectată de activitatea infracţională a celor doi inculpaţi, care nu mai putea fi derulată, deoarece era incompatibilă condiţiilor de concurenţă reală, loială şi care ar fi putut determina prejudicierea unei unităţi de stat cu suma de 473.068.410 lei, fără TVA", au mai scris procurorii în rechizitoriu.
Citește pe alephnews.ro: După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Donald Trump aliniază giganții tech ai lumii: Elon Musk se alătură cinei cu Jeff Bezos la Mar-a-Lago
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Pensii mărite la 3.920 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025, pentru această categorie de pensionari din România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe