- Home
- Economic
- SLATINA, (25.01.2017, 11:24)
- Ionut Jifcu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fost sediu de cooperativă din comuna Grădinari, transformat în fabrică de conserve cu bani europeni
Un fost sediu al cooperativei din comuna olteană Grădinari a fost transformat într-o fabrică de conserve, cu fonduri europene, legumicultorii din localitate având posibilitatea să-şi aducă aici produsele refuzate de comercianţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
1156 afișări
Fost sediu de cooperativă din comuna Grădinari, transformat în fabrică de conserve cu bani europeni (Imagine: Shutterstock)
Primarul din Grădinari, Mihai Ioana, a declarat, corespondetului MEDIAFAX, că imobilul a fost reabilitat, iar spaţiile au fost adaptate întregului flux tehnologic pentru conservarea legumelor. Pentru că 70 la sută din gogoşarul de pe piaţa din ţară este produs la Grădinari, autorităţile locale îşi doresc să obţină denumirea protejată pentru această legumă care a făcut celebră comuna din judeţ.
Fermierii din Grădinari au reuşit să se organizeze în două asociaţii, iar cu ajutorul autorităţilor locale a fost demarat un proiect pentru înfiinţarea unei fabrici de conserve în comună.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Astfel, fostul sediu al Federalcoop, situat la două sute de metri de Primărie, a fost reabilitat şi transformat într-o fabrică. Proiectul este finanţat cu bani europeni, întreaga investiţie ridicându-se la 300.000 de franci elveţieni.
Această cooperativă îi va ajuta pe legumicultorii locali să-şi vândă produsele în stare proaspătă, legumele refuzate de comercianţi urmând să fie procesate în fabrica locală.
Fabrica va fi dotată în aprilie cu toate utilajele necesare, urmând ca o lună mai târziu să devină funcţională.
"Acest proiect, depus de Fundaţia pentru Dezvoltarea Economiei Sociale, este finanţat de Fondul elveţian şi am realizat astfel o fabrică de conserve pentru legumele produse în comună. Fabrica este amplasată în locul unde înainte era fostul sediu al Federalcoop, la două sute de metri de Primărie. Acest sediu a fost reabilitat, avem depozite de frig instalate, urmând ca în aprilie să montăm şi utilajele. Eu estimez că din mai această fabrică va deveni funcţională. Lucrările sunt finalizate, pentru că a fost modificată structura, am făcut vestiare, spălătorie, sector de legume, de fructe, cu tot fluxul tehnologic. Proiectul s-a ridicat la 300.000 de franci elveţieni, beneficiarii direcţi fiind cetăţenii comunei Grădinari, care s-au constituit în aceste două cooperative legumicole. Ideea a fost ca prin cooperative fermierii să vândă legumele în stare proaspătă, organizat, iar ce pică de la recoltare, produsele lovite, să le conserve, să dăm un plus valoare legumelor noastre”, a spus primarul Mihai Ioana.
Peste 70 la sută din gogoşarul de pe piaţa din ţară este produs la Grădinari
În paralel cu acest proiect, autorităţile locale îşi doresc să obţină denumirea protejată pentru gogoşarul de Grădinari.
"Fiecare zonă are un produs, o anume legumă, de exemplu la Izbiceni există roşia, la Pleşoiu sunt castraveţii, iar la Grădinari reprezentativ este gogoşarul. Oamenii au preluat tradiţiile de la părinţi şi bunici, pentru că pe aceste locuri tot timpul s-a cultivat gogoşar. Astfel, ne dorim să obţinem denumirea protejată pentru gogoşarul de Grădinari”, a spus primarul Mihai Ioana.
Potrivit Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, peste 70 la sută din cantitatea de gogoşar obţinută în România este produsă la Grădinari.
"Pleşoiu-Strejeşti-Grădinari este cel mai mare bazin de producere a ardeiului-gogoşar. Aici se produce peste 70 la sută din cantitatea de gogoşar obţinută în România, care este distribuită în toate pieţele din ţară. Practic, zona este recunoscută pentru cultivarea gogoşarului în câmp”, a afirmat preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt, Ion Păunel.
Acesta a precizat că hibrizii din import, în ciuda tehnologiei avansate, nu sunt superiori soiului autohton ce este cultivat la Grădinari.
"Există un soi autohton care s-a creat în timp. Mai sunt şi soiurile româneşti Cornel, Meteorit şi Asteroid, produse de Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă Vidra. Gogoşarul a fost cultivat pe suprafeţe foarte mari şi înainte de Revoluţie. Atunci erau soiurile de gogoşari, precum Titan şi Pituşcă, din acestea s-a creat un soi autohton, care s-a adaptat foarte bine condiţiilor de mediu. Orice hibrid olandez, italian, german de gogoşar nu a luat faţa celui de la Grădinari. Nu au reuşit să ne fure linia genetică. La gogoşar, acest bazin legumicol este pe primul loc în ţară. La Grădinari s-a păstrat tradiţia, oamenii locului au căpătat deprinderi şi au cultivat mai departe gogoşar. Fiecare fermier din Grădinari cultivă între unul şi cinci hectare de gogoşar”, a adăugat Păunel.
Citeşte şi: Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, criticat pentru modul în care a făcut proiectul de buget
Citeşte şi: Mai multe companii ar trebui să lucreze cu furnizorii pentru a reduce schimbările climatice
Citeşte şi: Nike şi Lenovo, printre companiile afectate de disputele comerciale dintre Statele Unite şi China
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe