Foşti directori ai Electrica, condamnaţi la pedepse cu executare, fostul director general, achitat

Instanţa supremă a condamnat miercuri la pedepse cu executare între trei şi opt ani de închisoare foşti directori ai societăţii Electrica Banat şi a dispus achitarea fostului director general al Electrica SA, Lucian Silviu Boghiu.

Urmărește
4434 afișări
Imaginea articolului Foşti directori ai Electrica, condamnaţi la pedepse cu executare, fostul director general, achitat

Lucian Silviu Boghiu (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au menţinut, miercuri, condamnările şi achitările stabilite de Curtea de Apel Timişoara în dosarul în care fostul director general al Electrica SA, Lucian Silviu Boghiu, a fost judecat pentru fapte de corupţie.

Concret, Boghiu a fost achitat, în vreme ce alţi directori ai Electrica Banat au fost condamnaţi la pedepse definitive cu închisoarea, cuprinse între trei şi opt ani.

Instanţa supremă a respins, miercuri, definitiv toate recursurile declarate în cauză împotriva deciziei Curţii de Apel Timişoara.

La 1 februarie 2012, Curtea de Apel Timişoara a admis apelurile declarate de DNA Timişoara şi de Ioan Liviu Milea, Gheorghe Erimescu, Anca Iulia Crudu, Emanuel Soroiu, Cornelia Michiu Stamatin, Sorin Boc, Viorel Dan, Costică Kaizer Stoica, Vasile Călin, Gelu Căpitanu, Ioan Daniel Staicu, Vasile Croitoru, Gheorghe Dumitru, Petre Neacşu, Paul Gălăţanu, Ionel Pintilie, Marius Sorin Spârchez şi Ioan Spiridon împotriva sentinţei penale nr. 199/PI din 29 aprilie 2011 pronunţată de Tribunalul Timiş.

CA Timişoara a desfiinţat sentinţa Tribunalului Timiş, iar după rejudecare a înlăturat dispoziţia de interzicere a exercitării drepturilor civile aplicată inculpaţilor Milea, Erimescu, Crudu, Soroiu, Stamatin, Boc, Dan, Stoica, Călin, Căpitanu, Staicu, Croitoru, Dumitru, Neacşu, Gălăţanu, Pinilie, Spârchez şi Spiridon.

De asemenea, Curtea a înlăturat sporul de pedeapsă de un an închisoare aplicat inculpatului Dan şi a dispus executarea de către acesta a pedepsei totale de şapte ani închisoare.

"Înlătură sporul de pedeapsă de un an închisoare aplicat inculpatului Milea Livius Ioan şi dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de şase ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de doi ani închisoare aplicat inculpatului Croitoru Vasile şi dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de opt ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de doi ani închisoare aplicat inculpatului Stoica Costică Kaizer şi dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de cinci ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de doi ani închisoare aplicat inculpatului Călin Vasile şi dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de cinci ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de doi ani închisoare aplicat inculpatului Spiridon Ioan şi dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de cinci ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de trei luni închisoare aplicat inculpatului Neacşu Petre şi dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de trei ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de şase luni închisoare aplicat inculpatului Gălăţanu Paul şi dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de trei ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de şase luni închisoare aplicat inculpatului Staicu Ioan Daniel şi dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de trei ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de şase luni închisoare aplicat inculpatului Pintilie Ionel şi dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de: trei ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de trei luni închisoare aplicat inculpatei Şerban ( fostă Stamatin Michiu) Cornelia şi dispune executarea de către inculpată a pedepsei totale de un an închisoare. În baza art. 82 cp stabileşte un termen de încercare de 3 ani", a decis CA Timişoara.

Judecătorii CA Timişoara l-au condamnat pe Gheorghe Erimescu, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, instigare la fals intelectual în formă continuată, şi instigare la fals intelectual în formă continuată, la cinci ani de închisoare.

Aceeaşi pedeapsă au primit-o Anca Iulia Crudu şi Sorin Boc, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, instigare la fals intelectual în formă continuată, fals intelectual în formă continuată.

Gigel Căpitanu a fost condamnat atunci pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni la trei ani de închisoare, iar Gheorghe Dumitru, pentru aceeaşi faptă, a primit patru ani de închisoare.

Totodată, Curtea de încetat procesul penal pornit împotriva lui Dănuţ Feraru pentru fapta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, favorizarea infractorului, evaziune fiscală, fals intelectual la legea contabilităţii şi după ce s-a constatat decesul acestuia.

Instanţa a menţinut restul dispoziţiilor Tribunalului Timiş, în speţă achitarea fostului director general al instituţiei Lucian Boghiu.

Fostul director general al Electrica SA Silviu Lucian Boghiu a fost achitat, în 29 aprilie 2011 de Tribunalul Timiş în dosarul în care a fost acuzat de fapte de corupţie, după un proces care a durat şase ani, în timp ce alţi foşti directori ai companiei de energie electrică au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea.

Potrivit minutei redactate de judecătorul Radu Herciu de la Tribunalul Timiş, în urma şedinţei fostul director general al Electrica SA Silviu Lucian Boghiu a fost achitat pentru infracţiunile de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, luare de mită, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, spălare de bani, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit documentului citat, în acelaşi dosar a fost condamnat la opt ani de închisoare Dan Viorel, fostul director al Societăţii de Întreţinere Servicii Energetice Electrice (SISEE) Banat.

Dan Viorel a fost condamnat pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi spălare de bani.

"Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de şapte ani de închisoare, la care se adaugă un spor de un an de închisoare, urmând ca în final inculpatul să execute opt ani de închisoare", se arată în minuta şedinţei de judecată.

Potrivit sursei citate, fostul director al Electrica Banat Ioan Livius Milea a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru luare de mită, la şase ani pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi la trei ani pentru spălare de bani. Potrivit minutei de şedinţă, Milea primeşte cea mai grea dintre condamnări, la care se adaugă un spor de un an, rezultând o pedeapsă de şapte ani.

Minuta şedinţei de judecată de vineri mai arată că fostul director comercial al Enel Electrica Banat Gheorghe Erimescu a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Aceeaşi pedeapsă au primit-o Crudu Iulia Anca, fostă angajată a Electrica Banat şi Sorin Boc, fostul director economic al societăţii.

Potrivit sursei citate, cea mai grea condamnare din "lotul Electrica" a primit-o Vasile Croitoru, om de afaceri care a beneficiat de contractele ilegale încheiate cu Electrica. Vasile Croitoru a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

În dosar au mai fost condamnaţi la câte şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu Costică Stoica Kaizer, Vasile Călin şi Ioan Spiridon.

De asemenea, Gigel Căpitanu a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni, Gheorghe Dumitru a primit pentru aceeaşi infracţiune cinci ani, iar Petre Neacşu trei ani, tot pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţini.

Aceleaşi fapte le-au adus o condamnare de trei ani şi şase luni lui Paul Gălăţanu şi Ionel Pintilie şi trei ani de închisoare pentru Sorin Marius Spârghez.

Totodată, au mai fost condamnaţi Dănuţ Feraru, la doi ani de închisoare pentru evaziune fiscală, şi Daniel Ioan Stoicu, care a primit trei ani şi jumătate de închisoare pentru complicitate la spălare de bani.

Conform sursei citate, Cornelia Şerban, acuzată de fals intelectual, a fost condamnată la un an şi trei luni de închisoare cu suspendare, iar Emanuel Soroiu la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă.

Sentinţa emisă de Tribunalul Timiş arată că în dosarul "Electrica", în afară de Silviu Lucian Boghiu, au fost achitaţi Victor Budăcan şi Robert Pitel Ioan Tănăsescu. Aceştia au fost acuzaţi de fals intelectual, luare de mită şi favorizarea infractorului, dar faptele lor s-au prescris.

Dosarul Electrica Banat a fost deschis în vara anului 2005 de către procurorii DNA Timişoara, iar inculpaţii au fost trimişi în judecată în luna octombrie din acelaşi an.

Printre persoanele arestate atunci a fost şi directorul general al Electrica SA, Silviu Lucian Boghiu, acuzat de luare de mită, asociere în vederea săvărşirii de infracţiuni, spălare de bani, delapidare, fals intelectual la legea contabilităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată.

Procurorii DNA au susţinut că Boghiu i-ar fi determinat pe angajaţi din subordinea sa, directori la Electrica Banat, să cumpere produse electronice contrafăcute la preţuri supraevaluate. Aceste produse au fost cumpărate de la oameni de afaceri din Bucureşti, Cluj şi Argeş.

Anchetatorii au mai susţinut că Boghiu ar fi primit drept mită un autoturism Audi în valoare de 2,5 miliarde de lei vechi.

Principalul colaborator pentru aceste afaceri a fost Vasile Croitoru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici