Foştii proprietari despăgubiţi cu acţiuni FP nu vor plăti impozit la tranzacţii cu aceste titluri

Persoanele despăgubite cu acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) nu vor plăti impozit pentru câştigul obţinut din vânzarea titlurilor la Bursă, în timp ce investitorii care au cumpărat titluri pe piaţa "gri" vor fi impozitaţi pe diferenţa dintre preţul de vânzare şi cel de achiziţie.

Urmărește
304 afișări
Imaginea articolului Foştii proprietari despăgubiţi cu acţiuni FP nu vor plăti impozit la tranzacţii cu aceste titluri

Foştii proprietari despăgubiţi cu acţiuni FP nu vor plăti impozit la tranzacţii cu aceste titluri (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Câştigul nu este impozabil pentru acţiunile dobândite prin conversia titlurilor de despăgubire pentru foştii proprietari, însă dacă cineva a cumpărat acţiunile înainte de listarea pe piaţa secundară va plăti impozit pe câştig. Fiecare persoană care a cumpărat acţiuni prin cesiuni la Depozitarul Central a semnat un contract de vânzare-cumpărare în care este înscris preţul de cumpărare. Depozitarul nu a ştiut niciodată acest preţ", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, directorul general şi preşedintele CA al Raiffeisen Capital&Investment, Dana Mirela Ionescu.

Ea a adăugat că în cazul în care investitorii nu mai au contractul de vânzare-cumpărare preţul de achiziţie va fi considerat 0 lei, astfel că aceştia vor plăti impozit pe toată valoarea tranzacţiei.

"Dacă cineva a cumpărat acţiuni la 0,4 lei şi le va vinde la 1 leu, el va plăti impozit pe câştigul de 0,6 lei. Însă dacă nu poate dovedi la ce preţ a cumpărat acţiunile va plăti impozit pentru preţul de 1 lei/unitate", a exemplificat Ionescu.

Câşigul pe piaţa de capital este impozitat cu 16% indiferent de perioada de deţinere.

În luna decembrie 2010, la Depozitarul Central au fost înregistrate 571 de conversii de titlurile de despăgubire în acţiuni, în urma cărora au rezultat 434 de noi acţionari, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Fondului.

Noii acţionari au primit de la stat, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice, 2,26% din acţiunile Fondului. Astfel, numărul de persoane fizice care deţin sub 1% din acţiunile FP a crescut de la 4.757 la 5.193, iar participaţia acestora a avansat de la 32,04% la 33,68%.

Totodată, în luna decembrie au fost realizate 469 de tranzacţii cu acţiunile FP la Depozitarul Central, prin care au fost cesionate 2,69% din acţiunile Fondului.

La finalul lunii decembrie, trei persoane fizice deţineau cumulat 7,95% din acţiuni. Potrivit prospectului de listare, trei urmaşi ai industriaşului interbelic Nicolae Malaxa deţin cumulat 7,35% din titluri.

Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea direct la Depozitarul Central au fost oprite din 22 decembrie 2010 şi vor fi reluate numai după listarea societăţii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), programată pentru 25 ianuarie.

Conform unor surse care au intermediat tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, ultimele operaţiuni pe "piaţa gri" au fost realizate la preţuri care au variat în jurul nivelului de 0,48 lei/titlu. Valoarea nominală a unei acţiuni este de 1 leu. Vânzarea acţiunilor FP este permisă, prin lege, începând din luna martie 2008.

Fondul Proprietatea va fi listat direct, fără ofertă publică iniţială pentru vânzarea de acţiuni.

Procedura de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni va fi suspendată cu zece zile lucrătoare înainte de prima şedinţă de tranzacţionare şi se va relua la două săptămâni după primele 60 de şedinte de tranzacţionare. Astfel, acţiunile nu vor mai fi acordate la valoarea de nominală, de 1 leu, ci la preţul mediu ponderat aferent primelor 60 de şedinte de tranzacţionare.

Fondul Proprietatea avea la finalul lunii noiembrie active nete de 15,9 miliarde lei, în creştere cu aproape 18% faţă de luna precedentă, avansul fiind determinat în principal de schimbarea modului de evaluare al activelor, de la standardele locale la cele internaţionale. Valoarea activului net pe acţiune este de 1,1541 lei. Valoarea afişată la finele lunii octombrie era de 0,9792 lei.

FP este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici