Fostul preşedinte al BCR propune garantarea totală a depozitelor

Garantarea integrală a depozitelor ar putea să prevină plecarea unor fonduri importante din depozitele bancare, la fel cum ţări care au luat această măsură au atras resurse din statele limitrofe, a declarat, marţi, Nicolae Dănilă, fostul preşedinte al BCR.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte al BCR propune garantarea totală a depozitelor

Fostul preşedinte al BCR propune garantarea totală a depozitelor (Imagine: Mediafax Foto)

"Sunt ţări care au lansat proiecte de garantare în totalitate şi foarte multe resurse s-au mişcat deja din statele limitrofe. (...) Din totalul depozitelor populaţiei, cam 0,8% deţin mai mult de 40% din valoarea depozitelor. Trebuie să le dăm atenţie, altfel vor zbura", a spus Dănilă.

Guvernul a aprobat în octombrie o ordonanţă de urgenţă prin care plafonul de garantare a depozitelor constituite de populaţie la bănci a fost majorat de la 20.000 euro la 50.000 de euro începând din 15 octombrie, pentru minimum un an.

Dănilă a arătat că în situaţia de criză actuală, resursa locală este foarte importantă şi băncile se concentrează tot mai mult pe atragerea economiilor interne, chiar dacă acestea sunt limitate.

"Trebuie spus că aproape la toate băncile locale resursele în euro sunt ţinute acum la băncile din străinătate, adică la băncile-mamă", a mai spus fostul preşedinte BCR.

El crede că în perioada următoare BNR, împreună cu guvernul, va trebui să asigure funcţionarea adecvată a pieţei interbancare şi creditarea economiei reale.

În opinia fostului preşedinte BCR, deficitul de cont curent va fi greu de finanţat în perioada următoare, chiar dacă va înresgistra o ajustare semnificativă şi se va plasa cu mult sub 14% din PIB, cât este în prezent.

Pe de altă parte, Dănilă se aşteaptă de la noul guvern la un plan anticriză, care să se adreseze, pe lângă stimularea investiţiilor în infrastructură, susţinerii IMM-urilor şi sectorului agricol, care vor reprezenta motoarele de revenire ale economiei româneşti.

Comisia Europeană a propus în octombrie ca depozitele la băncile din UE să fie garantate până la 50.000 de euro, plafon care va creşte la 100.000 de euro la finele lui 2009, şi reducerea de la trei luni la trei zile a perioadei în care se plătesc compensaţiile în cazul falimentului instituţiilor de credit. Propunerea CE a fost adoptată marţi, 9 decembrie, de Comisia de Afaceri Economice a Parlamentului European şi urmează să fie dezbătută în plen.

O serie de guverne europene anunţaseră anterior că vor majora plafonul de garantare a depozitelor pe fondul crizei din sectorul financiar. Astfel, autorităţile din Germania, Irlanda şi Danemarca au anunţat că vor garanta integral depozitele constituite la bănci, iar ţări precum Austria, Marea Britanie şi Spania au decis să majoreze plafonul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici