- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (01.07.2013, 19:07)
- Stefan Musgociu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul şef al bursei de la Varşovia Ludwik Sobolewski, noul director general al BVB
Fostul preşedinte şi director general al bursei de la Varşovia Ludwik Sobolewski a fost numit, luni, director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa de capital.
Urmărește
379 afișări
Ludwik Sobolewski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Sobolewski a condus bursa din Varşovia timp de şapte ani, în perioada 2006 - 2013, după ce anterior, între 1994 - 2006, a fost vicepreşedinte executiv al Depozitarului Central din Polonia.
El a a fost demis în ianuarie 2013 de la conducerea bursei de la Varşovia, în urma acuzaţiilor că s-a aflat în conflict de interese prin susţinerea finanţării unui film în care iubita sa urma să joace rolul principal.
Fostul director general al Bursei de Bucureşti Victor Cionga a fost revocat din funcţie la finalul lunii martie după numai şapte luni de mandat, administratorii BVB apreciind că restructurarea operatorului pieţei de capital nu a înregistrat un progres suficient de rapid. Cionga a mai stat încă două luni în funcţia de director general, însă atribuţiile sale au fost preluate temporar de directorul general adjunct Alin Barbu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Piaţa de la Varşovia este cea mai mare bursă din Europa Centrală şi de Est, cu o capitalizare de 167,4 miliarde euro, de opt ori mai mare faţă de cea a BVB, de 21,1 miliarde euro. La Varşovia sunt listate 442 de companii (din care 45 sunt străine), în timp ce pe piaţa reglementată de la BVB sunt cotate acţiuni emise de 79 de companii (dintre care 2 sunt companii străine).
Diferenţa dintre piaţa de la Varşovia şi cea de la Bucureşti este foarte mare inclusiv în ceea ce priveşte rulajele zilnice, care în Polonia sunt de aproximativ 150 milioane euro, în timp ce la Bucureşti de circa 7,5 milioane euro.
Numai în acest an, pe piaţa de la Varşovia au fost tranzacţionate acţiuni de 24,725 miliarde euro, în timp ce la Bucureşti operaţiunile cu acţiuni au însumat 938 milioane euro.
Dezvoltarea accelerată a pieţei din Polonia a fost susţinută atât de programul de privatizări realizat de stat, dar şi de investiţiile fondurilor de pensii, care erau obligate să investească în principal pe piaţa locală. În plus, evoluţia pieţei poloneze a atras şi atenţia investitorilor instituţionali străini şi marilor bănci de investiţii, care au început să fie activi pe această bursă, contribuind la dezvoltarea sa.
Cei mai mari acţionari ai BVB sunt fonduri de investiţii străine, printre care fonduri Erste şi fonduri Franklin Templeton, SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5), care deţin câte 5% din acţiuni, iar SIF Muntenia (SIF4) are 3,64% din titluri.
Citeşte şi:
Cionga: Restructurarea unei companii cum este Bursa de Valori nu se poate face "heirupist". Cu sau fără mine, probleme rămân
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 06:58
Scholz spune că Germania trebuie să facă „totul” pentru a menţine relaţii bune cu Statele Unite
-
ieri, 21:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 994. Cât ajutor militar au livrat SUA Ucrainei din promisiunile făcute / Armata rusă avansează în apropierea a 10 aşezări din estul Ucrainei / Biden către Trump: ajutorul pentru Kiev este în interesul nostru