FP începe marţi să răscumpere 9,98% din propriile acţiuni la preţuri între 0,2 lei şi 1,5 lei

Franklin Templeton, administratorul Fondul Proprietatea (FP), va începe marţi, în ziua listării Fondului, programul de răscumpărare a maximum 9,98% din acţiunile FP, la preţuri cuprinse între 0,2 lei/titlu şi 1,5 lei/titlu.

Urmărește
9 afișări

Programul va fi derulat în perioada 25 ianuarie 2011 - 1 martie 2012, potrivit unui comunicat transmis, luni, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

După încheierea programului, capitalul social al Fondului va fi redus cu valorea nominală a acţiunilor răscumpărate. Diminuarea capitalului va fi propusă, ulterior, acţionarilor, se spune în comunicat.

Titlurile răscumpărate vor fi plătite din profitul distribuibil pe care-l are FP sau din alte rezerve înscrise în ultima situaţie financiară anuală.

Programul de răscumpărare a fost aprobat de acţionarii FP în luna septembrie.

În AGA din 6 septembrie, preşedintele executiv al Franklin Templeton, Mark Mobius, i-a informat pe acţionarii Fondului că programul de răscumpărare s-ar putea derula numai în cazul în care preţul acţiunilor FP la Bursă ar fi mai mic decât valoarea unitară a activul net. La finalul anului trecut activul net al Fondului era de 15,328 miliarde lei, respectiv de 1,1124 lei/acţiune.

Conform unor surse care au intermediat tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea prin cesiune la Depozitarul Central ultimele operaţiuni pe "piaţa gri" au fost realizate la preţuri care au variat între 0,48 0,52 lei/titlu. Valoarea nominală a unei acţiuni este de 1 leu.

Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea direct la Depozitarul Central au fost oprite din 22 decembrie 2010 şi vor fi reluate marţi. Vânzarea acţiunilor FP este permisă, prin lege, începând din luna martie 2008.

Fondul va fi listat direct la categoria I a BVB, fără ofertă publică iniţială pentru vânzarea de acţiuni.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

La finalul anului trecut, statul deţinea, prin Ministerul Finanţelor Publice, 38,88% din acţiunile FP, iar restul titlurlor erau în portofoliile a 175 de companii şi fonduri de investiţii (19,49%) şi a 5.196 de persoane fizice (41,63%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici