France Telecom a prezentat un plan de investiţii şi de creştere a veniturilor până în 2015

France Telecom a anunţat obiective financiare pentru următorii patru ani, inclusiv investiţii majore în reţea, creşterea uşoară a veniturilor şi majorarea profitului operaţional, pentru a calma temerile privind nivelul ridicat al bazei de costuri şi intensificarea competiţiei pe piaţa franceză.

Urmărește
15 afișări

Grupul, al patrulea operator telecom din Europa după capitalizare, a descris două faze distincte ale programului: investiţii majore în reţea, o uşoară majorare a veniturilor şi profit operaţional stabil până în 2013, urmată de o perioadă de costuri mai reduse ale reţelei şi profituri operaţionale mai mari până în 2015, potrivit Reuters.

France Telecom, prezent şi în România prin brandul Orange, a anunţat că profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) se va stabiliza în 2013 la un nivel mai ridicat decât în acest an, iar ulterior va creşte.

Chiar dacă nu s-a angajat în privinţa dividendelor pentru 2013 şi perioada următoare, grupul a afirmat că se aşteaptă la un dividend stabil în viitor.

În parte pentru a compensa stagnarea cotaţiei acţiunilor, France Telecom a promis că va plăti în 2011 şi 2012 câte 1,4 euro pe titlu, situându-se astfel printre companiile cu cele mai mari randamente din sectorul telecom. Obiectivele pentru perioada de până în 2013 sunt conforme consensului, notează analiştii.

Mai mulţi specialişti din sectorul telecom au afirmat, însă, că nu pun prea mare bază pe prognozele pentru 2014 şi perioada următoare, întrucât transformările majore de pe piaţa din Franţa, fac dificilă analiza perspectivelor de profitabilitate.

"Având în vedere începutul dificil din 2011 şi menţinerea incertitudinilor pentru intrarea unui nou operator de telefonie mobilă pe piaţa franceză în 2012, nu suntem siguri că obiectivele pe termen mediu vor fi apreciate corect de investitori şi piaţă", a afirmat Benoit Maynard, analist la Natixis.

Acţiunile France Telecom au avut, anul trecut, o evoluţie mai slabă decât cele ale Telefonica Spania sau Deutsche Telecom.

Analiştii se tem că grupul are mai puţin spaţiu pentru a reduce costurile comparativ cu rivalii, întrucât nu poate diminua numărul de angajaţi, din cauza unui val de sinucideri care au condus la demisia fostului director general în 2010.

Statul francez, cel mai mare acţionar al companiei nu priveşte cu ochi buni concedierile, potrivit Reuters. În comparaţie, Telefonica a anunţat, recent, planuri de a concedia 8.000 de angajaţi, în timp ce France Telecom vrea să angajeze 10.000 în următorii ani.

Pentru a reduce costurile, grupul francez implementează un acord cu Deutsche Telekom, privind achiziţii comune, cu scopul de a realiza economii de trei miliarde de euro până în 2015.

În plus, France Telecom analizează active din Europa, cu excepţia pieţei din Franţa, şi a precizat, marţi, că nu intenţionează să păstreze pachete minoritare în ţările unde nu deţine controlul operaţional. Vânzări de active ar putea avea loc în Austria şi Portugalia, unde grupul are participaţii minoritare.

Grupul France Telecom-Orange este unul dintre cei mai importanţi jucători internaţionali pe piaţa telecomunicaţiilor. Subsidiara din România a France Telecom deţine prima poziţie în ierarhia jucătorilor de telefonie de pe piaţa locală, atât din punct de vedere al numărului de clienţi cât şi al cifrei de afaceri. Pe piaţa românească de telefonie mobilă mai activează subsidiarele grupurilor Vodafone şi Cosmote şi RCS&RDS.

În România, subsidiara Orange România şi-a început activitatea în anul 1997.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici