- Home
- Economic
- KEHL, GERMANIA, (06.08.2013, 14:32)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Francezii din apropierea graniţei cu Germania se angajează în ţara vecină pentru a scăpa de şomaj
Un număr tot mai mare de francezi din apropierea graniţei cu Germania se angajează în ţara vecină, unde rata şomajului este de două ori mai redusă, evidenţiind astfel diferenţele majore dintre cele 17 state ale zonei euro în privinţa piaţei muncii.
Urmărește
983 afișări
Francezii din apropierea graniţei cu Germania se angajează în ţara vecină pentru a scăpa de şomaj (Imagine: Shutterstock)
Şomajul în regiunea franceză Alsacia este de circa 10%, în timp ce de partea cealaltă a Rinului, în landul german Baden-Wuerttemberg, se situează la aproximativ 4%, potrivit Bloomberg.
Alsacia simbolizează integrarea politică şi economică a Europei începând din anii '50. Regiunea a intrat în componenţa Germaniei în 1871, în urma războiului franco-prusac, a revenit Franţei la sfârşitul Primului Război Mondial în 1918 şi din nou sub controlul Germaniei în Al Doilea Război Mondial. Franţa a recuperat provincia de graniţă în 1945, odată cu retragerea ocupaţiei naziste. În prezent, în oraşul Strasbourg îşi are sediul Parlamentul European, un simbol al reconcilierii europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Libanul expulzează 70 de ofiţeri şi soldaţi sirieni într-o acţiune de securitate intensificată
-
Preşedinta Georgiei se alătură protestatarilor şi refuză să demisioneze, denunţând alegerile ca fiind fraudate
-
Preşedintele Azerbaidjanului: avionul a fost supus unei „interferenţe fizice şi tehnice externe”
După introducerea euro, Franţa nu a reformat piaţa muncii în aceeaşi măsură ca Germania. Autorităţile de la Berlin au adoptat în urmă cu un deceniu o serie de măsuri susţinute de cancelarul de la acea vreme, Gerhard Schroeder. Schimbările au îmbunătăţit eficienţa sistemului de plasare a forţei de muncă, au redus ajutoarele acordate şomerilor şi posibilităţile de pensionare anticipată, împingând un număr ridicat de persoane să accepte posturi part-time sau temporare.
În timpul crizei financiare din 2008-2009, flexibilitatea pieţei muncii a ajutat Germania să menţină o rată scăzută a şomajului.
În Franţa, piaţa muncii este reglementată printr-un set de reguli de 3.200 de pagini, care organizează totul, de la clasificarea slujbelor la modul în care pot fi făcute concedierile. Parlamentul a aprobat un pachet de reforme în luna mai, dar acestea sunt insuficiente, afirmă reprezentanţi ai mediului de afaceri.
Cancelarul german Angela Merkel a încercat în mod repetat să-l determine pe preşedintele francez Francois Hollande să îmbunătăţească competitivitatea economică a ţării. Germania este cea mai mare economie din zona euro, iar Franţa a doua. Merkel încearcă să limiteze extinderea crizei din ţările de la periferia zonei euro, după ce cinci state au avut nevoie de programe de ajutor financiar.
În acest context, autorităţile locale din landul Baden-Wuerttemberg, unul dintre cele mai prospere din Germania, încrearcă să stimuleze legăturile cu Alsacia. În Baden-Wuerttemberg au sediul companii precum Daimler şi SAP, precum şi mii de companii de mărime medie.
Aproximativ 24.000 de persoane din Alsacia, dintr-o forţă de muncă totală de 1,2 milioane, au făcut naveta anul trecut pentru a lucra în Baden-Wuerttemberg şi landul învecinat Renania-Palatinat, în creştere faţă de minimul a 12 ani, de 22.500 de persoane, înregistrat în 2010, a declarat un reprezentant al agenţiei franceze pentru ocuparea forţei de muncă.
Cel mai ridicat număr de angajaţi francezi a fost înregistrat în cele două landuri la sfârşitul anilor '90, de 34.000.
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Economia Franţei a ieşit din recesiune
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe