- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.02.2015, 13:29)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Francul elveţian a scăzut cu 3 bani, la 4,1611 lei
Cursul pentru francul eleveţian anunţat de BNR a scăzut miercuri cu 3 bani, la 4,1611 lei, după ce moneda elveţiană a urcat marţi şi a pus capăt unei serii de şase şedinţe de declin, în timp ce euro a crescut cu 0,63 bani, la 4,4081 lei, iar dolarul a coborât cu 2,65 bani, la 3,8507 lei.
Urmărește
125 afișări
Francul elveţian a scăzut cu 3 bani, la 4,1611 lei (Imagine: Shutterstock)
Referinţa pentru franc a scăzut astfel cu 0,7%, de la 4,1912 lei la 4,1611 lei.
Aproape de ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, francul era cotat pe pieţele externe în urcare cu 0,1%, la 0,9441 euro. Marţi, la aceeaşi oră, moneda elveţiană se situa la 0,9515 euro.
Francul elveţian a atins pe 23 ianuarie un maxim istoric, de 4,5817 lei, după mai multe şedinţe în care a doborât record după record, ca urmare a eliminării a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
La maximul de 4,5817 lei, francul era în urcare cu 22,5% faţă de cursul de 3,7415 lei înregistrat miercuri, 14 ianuarie, înainte de decizia Băncii Elveţiei de a renunţa la plafon.
În prezent, francul se plasează cu 9,2% sub recordul din 23 ianuarie, dar se află cu 11,2% peste referinţa BNR din 14 ianuarie, ultima înainte de anunţul Băncii Elveţiei.
Cursul pentru dolar a coborât cu 2,65 bani, de la 3,8772 lei la 3,8507 lei, în contextul întăririi euro pe pieţele externe în raport cu valutele importante, inclusiv dolarul.
Pentru euro, BNR a anunţat un curs în creştere cu 0,63 bani, de la 4,4018 lei la 4,4081 lei. Cursul record pentru euro a fost atins în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, moneda europeană fiind cotată atunci la 4,6481 lei/euro.
Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
Aproape de ora 13:00, euro era cotat la 4,4055 - 4,4100 lei, faţă de 4,4080 lei în tranzacţiile perfectate pe finalul şedinţei de marţi.
Volumele au fost ridicate în prima jumătate a şedinţei, aproape de media pentru o zi întreagă de tranzacţionare. Schimburile din piaţa interbancară au avut loc între un minim de 4,4055 lei/euro şi un maxim de 4,4160 lei/euro.
"Cursul nu s-a mişcat după decizia BNR, întrucât hotărârea era aşteptată de piaţă. Volumele au fost ridicate în prima parte a zilei", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.
În regiune, forintul şi zlotul au stagnat în raport cu euro.
BNR a decis în şedinţa de miercuri reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric, precum şi îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente la 2 puncte procentuale.
Aceasta este a cincea tăiere de dobândă după reluarea ciclului de scădere, în luna august a anului trecut.
Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se situează la 0,16% - 0,55% pe an, faţă de 0,19% - 0,58% pe an marţi.
Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se află la 0,18% - 0,65% pe an, comparativ cu 0,2% - 0,68% pe an în ziua anterioară.
Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a scăzut uşor, la 1,47% pe an, de la 1,48% pe an cu o zi înainte.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Un timişorean cu credite în franci elveţieni a plătit o parte din rată în monede de 10 şi 50 de bani - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe