Francul elveţian a scăzut luni la minimul ultimelor două săptămâni faţă de euro şi dolar

Francul elveţian a scăzut luni la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni faţă de euro şi dolar, în urma speculaţiilor că Banca Naţională a Elveţiei (BNE) va interveni pentru a tempera aprecierea monedei prin stabilirea unei ţinte a cursului.

Urmărește
489 afișări
Imaginea articolului Francul elveţian a scăzut luni la minimul ultimelor două săptămâni faţă de euro şi dolar

Francul elveţian a scăzut luni la minimul ultimelor două săptămâni faţă de euro şi dolar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Speculaţiile au părut să fie confirmate de un articol apărut duminică în publicaţia SonntagsZeitung, potrivit căruia urmează să fie stabilită o limită a cursului euro/franc.

Dealerii au declarat însă că vânzările de franci au fost determinate de speculaţiile de dinaintea unei şedinţe a guvernului elveţian programată miercuri, în condiţiile în care Banca Naţională a Elveţiei (BNE) a obţinut sprijinul principalului partid de guvernământ pentru vânzarea directă de franci în vederea deprecierii cursului.

"Piaţa vede că există posibilitatea ca BNE să aibă un plan, ceea ce creşte nervozitatea în legătură cu francul elveţian. Există zvonuri că ar putea stabili un curs ţintă de 1,2 franci pentru un euro, dar BNE nu a menţionat un nivel, astfel încât trebuie aşteptată şedinţa de miercuri", a declarat Manuel Oliveri, analist la UBS.

Euro a urcat la 1,1458 franci elveţieni pe unitate pe platforma de tranzacţionare EBS, iar la ora transmiterii ştirii era cotat în creştere cu 2,5%, la 1,1365 franci pe unitate.

Săptămâna trecută, euro a coborât la un minim record de 1,0075 franci pe unitate.

Dolarul s-a apreciat cu 2,1%, la 0,7938 franci pe unitate, după un maxim atins în timpul tranzacţiilor de 0,7998 franci pe unitate.

Unii jucători din piaţă se întreabă dacă stabilirea unui curs ţintă euro/franc va fi eficientă, având în vedere natura factorilor care au determinat aprecierea monedei elveţiene.

"Suntem sceptici faţă de ideea de a stabili o ţintă a cursului francului, a cărui apreciere este determinată mai degrabă de depozitele în această monedă şi de fluxul de capital care intră în Elveţia din zona euro, decât de speculaţii", a declarat Kiran Kowshik, analist la BNP Paribas.

El crede că această tendinţă a fluxului de capital nu se va modifica până când factorii care o influenţează nu vor pierde din relevanţă.

Aprecierea francului elveţian la un nivel record a fost determinată de reticenţa la risc a investitorilor, după retrogradarea ratingului Statelor Unite de către Standard&Poor's şi din cauza crizei datoriilor suverane din zona euro.

Deprecierea francului a contribuit la avansul euro cu 0,3% faţă de moneda americană, la 1,4309 dolari pe unitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici