- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (30.01.2015, 13:05)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Francul elveţian a scăzut pentru a cincea zi consecutiv, la 4,2438 lei
Cursul pentru francul eleveţian anunţat de BNR a scăzut vineri cu 0,7%, la 4,2438 lei, şi a consemnat astfel a cincea şedinţă de depreciere după maximul istoric de 4,5817 lei atins vinerea trecută, în timp ce dolarul a coborât cu 1,78 bani, la 3,9157 lei, iar euro cu 0,27 bani, la 4,4424 lei.
Urmărește
297 afișări
Francul elveţian a scăzut pentru a cincea zi consecutiv, la 4,2438 lei (Imagine: Shutterstock)
Referinţa pentru franc a coborât cu 3,1 bani, de la 4,2748 lei la 4,2438 lei. Scăderea a fost determinată de deprecierea uşoară a francului pe pieţele externe în partea a doua a zilei de joi, dar şi de întărirea uşoară a leului în raport cu euro.
Pe pieţele externe, francul era cotat aproape de ora 13:00, când BNR anunţă referinţa, la 0,9547 euro, în scădere cu 0,2% faţă de moneda europeană.
Francul elveţian a atins vinerea trecută un maxim istoric, de 4,5817 lei, după mai multe şedinţe în care a doborât record după record, ca urmare a eliminării a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Vladimir Putin, la conferinţa anuală de presă: Occidentul poate să încerce capabilităţile rachetei Oreşnik prin alegerea unei ţinte în Kiev şi folosirea sistemelor antiaeriene. Liderul rus critică dislocarea THAAD în România
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
-
Restricţii de trafic în Capitală pentru manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din 1989
La maximul de 4,5817 lei, francul era în urcare cu 22,5% faţă de cursul de 3,7415 lei înregistrat miercuri, 14 ianuarie, înainte de decizia Băncii Elveţiei de a renunţa la plafon.
La cursul actual, francul se plasează cu 7,4% sub recordul de vinerea trecută, dar se află cu 13,4% peste referinţa BNR din 14 ianuarie, ultima înainte de anunţul Băncii Elveţiei.
Joi, 29 ianuarie, la mijlocul zilei, francul se situa pe pieţele externe la 0,9618 euro.
Pentru dolar, BNR a anunţat vineri un curs în scădere cu 1,78 bani, de la la 3,9335 lei joi la 3,9157 lei. Pe pieţele externe, dolarul este cotat la 0,8819 euro.
Referinţa pentru euro a scăzut cu 0,27 bani, de la 4,4451 lei la 4.4424 lei.
Cursul record pentru euro a fost atins în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, moneda europeană fiind cotată atunci la 4,6481 lei/euro.
Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
Aproape de ora 13:00, euro era cotat pe pieţele externe la 4,4415 - 4,4430 lei, faţă de 4,4420 lei pe finalul şedinţei de joi.
Volumele tranzacţiilor dintre băncile comerciale au fost reduse în prima oră, însă activitatea a crescut până la mijlocul zilei, iar volumele au ajuns aproape de media pentru acest interval.
"Piaţa este în continuare letargică. Au fost nişte ordine de cumpărare (de euro, n.r.), dar intervalul de tranzacţionare a rămas foarte strâns. Volumele sunt un pic sub medie la acest moment", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.
Operaţiunile din piaţa interbancară locală au avut loc între un minim de 4,4390 lei/euro şi un maxim de 4,4430 lei/euro.
Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se situează la 0,22% - 0,63%, faţă de 0,23% - 0,65% pe an joi.
Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se află la 0,23% - 0,7% pe an, comparativ cu 0,23% - 0,72% pe an în ziua anterioară.
Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a scăzut la 1,5% pe an, de la 1,54% pe an cu o zi înainte.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
George Simion reacționează după retragerea PSD de la negocieri: „AUR este gata să îşi asume guvernarea”
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe