- Home
- Economic
- LONDRA/KIEV, (11.11.2013, 12:58)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Franklin Templeton a devenit cel mai mare creditor al Ucrainei, acumulând titluri de 5 mld. dolari
Fondul american Franklin Templeton a devenit cel mai mare creditor al Ucrainei, după ce a acumulat titluri de stat cu o valoare nominală de 5 miliarde dolari, reprezentând aproape 20% din obligaţiunile guvernamentale ucrainiene aflate în circulaţie pe plan extern.
Urmărește
434 afișări
Franklin Templeton a devenit cel mai mare creditor al Ucrainei, acumulând titluri de 5 mld. dolari (Imagine: Shutterstock)
Frankling Templeton a început să acumuleze obligaţiuni ucrainiene "de ceva timp", însă şi-a majorat semnificativ expunerea în această vară, preluând la sfârşitul lunii august titluri de 171 milioane de dolari dintr-un pachet de obligaţiuni cu scadenţa în anul 2023, scrie Financial Times, care citează datele Bloomberg.
Operaţiunile cu obligaţiuni ucrainiene au fost supravegheate de Michael Hasenstab, director în cadrul Franklin Templeton, notează FT.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Hasenstab este responsabil şi pentru pariul masiv pe obligaţiuni irlandeze făcut de fondul american în timpul crizei datoriilor de stat din zona euro.
La jumătatea anului trecut, Franklin Templeton devenise cel mai mare creditor privat al Irlandei, după ce a acumulat titluri de stat cu o valoare de 6,1 miliarde euro.
Operaţiunile fondului au contribuit semnificativ la calmarea turbulenţelor de pe piaţa financiară irlandeză în timpul crizei şi la stabilizarea pieţei locale a obligaţiunilor, compania înregistrând totodată un randament foarte bun al investiţiei, potrivit FT.
Pe de altă parte, investiţia în datoria Ucrainei ar putea fi un pariu mult mai riscant. Ucraina traversează o perioadă de depresiune economică, cu un deficit bugetar mare şi un deficit de cont curent care erodează accelerat rezervele băncii centrale.
Costul asigurării datoriilor Ucrainei faţă de probabilitatea de neplată este printre cele mai ridicate din lume, iar majoritatea analiştilor şi investitorilor anticipează că, în final, guvernul de la Kiev fie va accepta condiţiile unui acord de finanţare externă cu Fondul Monetar Internaţional sau cu Rusia, fie va intra în faliment.
"Traversează o criză monetară şi de finanţare, pur şi simplu. Momentul care declanşează criza ar putea veni mâine, sau săptămâna viitoare, sau luna viitoare. Ucraina nu poate face faţă unui nou val de retrageri de capital. Are nevoie de ajutor din exterior, fie de la Rusia, fie de la FMI", comentează pentru FT Paolo Batori, senior strategist la banca americană Morgan Stanley.
Relaţiile Ucrainei cu Rusia se deteriorează pe măsură de guvernul de la Kiev încearcă să se apropie de UE. Posibila semnare, în următoarele săptămâni, a unui acord de liber-schimb cu UE ar putea pregăti terenul pentru un acord cu FMI şi ar putea acorda un impuls economiei ucrainiene pe termen lung.
În viitorul apropiat însă, perspectivele Ucrainei sunt incerte. Agenţia de rating Fitch a retrogradat vineri ratingul ţării la "B-", calificativ din categoria "junk", care indică prezenţa riscului de default, cu o marjă limitată de siguranţă, şi a avertizat că perspectiva rămâne negativă.
Costul de finanţare de referinţă al Ucrainei, reprezentat de randamentul obligaţiunilor de stat cu maturitatea la 10 ani pe piaţa secundară, a crescut vineri seară la aproape 10%, unul dintre cele mai ridicate niveluri din Europa.
Analiştii consideră că preluarea masivă de obligaţiuni ucrainiene de către Franklin Templeton a ameliorat impactul mişcărilor din această vară de pe pieţele externe asupra ţării. Pieţele emergente au suferit în vară retrageri de capital din partea investitorilor, după ce Rezerva Federală a Statelor Unite a anunţat că ar putea reduce începând din acest an programul de stimulare monetară a economiei, cunoscut ca relaxare cantitativă. Cea mai puternică bancă centrală din lume preia lunar din piaţă obligaţiuni de 85 miliarde de dolari.
Presa ucraineană a scris anterior că prim-vicepremierul Serghei Arbuzov şi ministrul Finanţelor Yuri Kolobov au efectuat în acest an o vizită informală la sediul Franklin Templeton din San Mateo.
Contactaţi de Financial Times, reprezentanţii grupului american au refuzat să comenteze informaţiile.
Franklin Templeton este prezent şi în România, o companie a grupului administrând Fondul Proprietatea.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:12