Franks: Aplicarea ordonanţei privind creditele populaţiei în forma actuală ar provoca pierderi de sute de milioane de euro băncilor

Publicat: 28 10. 2010, 16:02
Actualizat: 05 04. 2020, 20:20

Întrebat care sunt costurile pe care băncile le vor avea ca urmare a aplicării ordonanţei în forma actuală, Franks a afirmat că BNR colectează în prezent datele, însăa o estimare preliminară arată că pierderile ar putea fi de ordinul a câteva sute de milioane de euro.

Franks a făcut aceste declaraţii, joi, după o discuţie privind ordonanţa cu preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan.

„Am avut o întâlnire foarte productivă despre problema Ordonanţei 50, respectiv cum să ne asigurăm că va fi garantată atât protecţia consumatorului, cât şi respectarea legislaţiei Uniunii Europene şi protejarea sistemului financiar”, a spus Franks.

El a afirmat că, potrivit legislaţiei europene, prevederile ordonanţei ar trebui aplicate pentru contractele noi, nu şi pentru cele în derulare.

„Trebuie să facem acest lucru într-un mod în care ordonanţa va minimiza riscurile băncilor, dar va asigura în acelaşi timp şi protecţia consumatorului”, a mai spus oficialul FMI.

Surse oficiale au declarat miercuri pentru MEDIAFAX că FMI a transmis băncilor comerciale, prin intermediul BNR, un formular tip, în care fiecare instituţie de credit va trece pierderile potenţiale calculate în cazul în care ar aplica strict prevederile OUG 50/2010.

Băncile vor face simulările pe condiţiile actuale din OUG 50/2010, deşi nicio instituţie de credit nu a interpretat textul legii în acest sens şi nu a aplicat modificarea contractelor, cu excepţia eliminării unor comisioane.

BNR a transmis deputaţilor din Comisia de buget, finanţe că este imposibil să se pronunţe dacă trebuie să avizeze ordonanţa privind creditele populaţiei întrucât impactul actului normativ nu a fost evaluat de ANPC, iar banca centrală nu poate realiza un astfel de studiu.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea a declarat recent, citând date BNR, că aplicarea OUG 50 în forma actuală ar produce băncilor pierderi de 570 milioane de euro numai în acest an.

BNR precizează că simpla centralizare a datelor transmise de fiecare bancă nu poate fi considerată de natura studiului de impact.