- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Franks: Companiile de stat sunt ca o minge de plumb, care trag economia în jos
Autorităţile române nu au făcut suficiente progrese în ceea ce priveşte reforma în companiile de stat, care sunt ca o minge de plumb ce trage economia în jos, afirmă Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România.
Franks: Companiile de stat sunt ca o minge de plumb, care trag economia în jos (Imagine: Petrica Tanase/Mediafax Foto)
"Referitor la ineficienţa companiilor de stat, nu am înregistrat un progres suficient. Aceste companii sunt ca o minge de plumb care ar trebui să stimuleze creşterea economică, nu să o tragă în jos", a spus Franks.
Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să restructureze companiile de stat cu pierderi şi să vândă pachete minoritare de acţiuni la CFR Marfă, Tarom, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.
Pe lista companiilor monitorizate figurează CN Huilei, CNADNR, Fondul Proprietatea, Metrorex, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, Societatea Naţională a Cărbunelui, CFR Călători, Radiocomunicaţii Navale Radio Constanţa, Compania Naţională de Căi Ferate CFR şi Termoelectrica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
Totodată, Guvernul şi FMI au decis ca în acest an să fie numiţi manageri privaţi la nouă companii de stat, urmând ca anul viitor lista acestor companii să fie suplimentată cu şase societăţi.
Primele companii de stat pentru care vor fi angajaţi manageri privaţi sunt Poşta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm şi Oltchim.
Anul viitor vor fi numiţi manageri privaţi la alte şase companii, respectiv CFR, CFR Călători, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica şi Romgaz.
La mijlocul lunii octombrie, Executivul a decis înfiinţarea complexelor energetice Oltenia şi Hunedoara, două companii pentru care Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să le privatizeze până la sfârşitul lunii iunie 2012.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO