- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Franks: Nu cred că politica monetară necesită o înăsprire din cauza majorării TVA
BNR nu trebuie să înăsprească politica monetară după majorarea TVA de la 19 la 24%, întrucât efectele vor fi temporare şi se vor disipa în a doua parte a anului 2011, dar banca centrală trebuie să rămână "vigilentă", a spus şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks.
Franks: Nu cred că politica monetară necesită o înăsprire din cauza majorării TVA (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Creşterea TVA va avea un efect temporar asupra inflaţiei, dar ne aşteptăm ca aceste efecte să se disipeze în a doua parte a anului 2011. Nu cred că politica monetară necesită o înăsprire din cauza majorării TVA. BNR trebuie să rămână vigilentă asurpa efectelor de runda a doua", a spus Franks.
El a arătat că în condiţii de recesiune, efectele de runda a doua din creşterea unei taxe precum TVA se propagă într-o mai mică măsură.
"Anticipăm că inflaţia va atinge un maxim în următoarele luni, dar că vom vedea o decelerare a inflaţiei până la 3% la finele anului viitor", a spus Franks.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Va deveni armata obligatorie în România? Răspunsul ministrului Angel Tîlvăr
-
Surse Reuters: OMV a bătut palma şi va furniza gaz românesc Germaniei
-
Trump nu renunţă: Republicanul nu exclude acţiuni militare şi economice în privinţa Canalului Panama şi a Groenlandei
El a arătat că efectele majorării TVA se vor manifesta o singură dată, analizele indicând faptul că inflaţia se va încadra în ţinta BNR în 2011.
"Trebuie să subliniez că nu ne aşteptăm la efecte de runda a doua în prezent", a precizat Franks.
Guvernul a decis la finele lunii iunie să crească TVA de la 19% la 24%, după ce Curtea Constituţională a stopat tăierea pensiilor cu 15%.
Imediat, în şedinţa din 30 iunie, CA al BNR a stopat scăderea dobânzii de politică monetară, anunţând totodată trecerea la o gestionare "fermă" a lichidităţii din sistemul bancar.
La începutul lunii iulie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că rata inflaţiei se va plasa în jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluări. Totodată, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru acest an stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA de la 19% la 24%.
Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO