- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Franks nu exclude posibilitatea ca România să primească din nou două tranşe cumulat
Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, nu exclude posibilitatea ca România să primească din nou două tranşe cumulate, respectiv a cincea şi a şasea, în cazul în care implementarea măsurilor agreate cu Guvernul va întârzia foarte mult.
Franks nu exclude posibilitatea ca România să primească din nou două tranşe cumulat (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Următoarea tranşă va depinde de implementarea pachetului de măsuri de către autorităţile române. Calendarul nostru normal este de a merge în Board la sfârşitul lunii iunie", a spus Franks, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a precizat că orice întârziere în implementarea măsurilor va conduce la o amânare similară şi a aprobării de către Board a scrisorii suplimentare la acordul cu România.
Franks a precizat că implementarea măsurilor va depinde de Guvernul României.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
O misiune a FMI s-a aflat în România în ultimele două săptămâni pentru a patra evaluare a îndeplinirii condiţiilor asumate prin acordul stand-by, pentru eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumutul în valoare totală de aproximativ 13 miliarde de euro.
Următoarele două tranşe din împrumutul cu FMI sunt în valoare de câte 769 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (aproximativ 850 milioane de euro) şi ar trebui să fie virate României în a doua jumătate a lunilor iunie şi septembrie.
Din cauza întârzierilor apărute în implementarea programului economic stabilit de România cu FMI, instituţia financiară internaţională a amânat virarea tranşei a treia din împrumut, faţă de termenul prevăzut iniţial, pentru a doua jumătate a lunii decembrie 2009.
Astfel, Consiliul Director al FMI a aprobat abia în luna februarie elibererarea tranşelor trei şi patru din finanţarea aprobată pentru România, în valoare de 2,18 miliarde drepturi speciale de tragere (aproximativ 2,45 miliarde euro), din care jumătate au fost destinaţi acoperirii deficitului bugetar.
Valoarea totală a finanţărilor virate României de către FMI, în cadrul împrumutului stand-by, este de 8,26 miliarde DST, respectiv de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar restul a intrat în rezervele BNR.
România a încheiat în primăvara anului trecut un acord cu mai multe instituţii financiare internaţionale, printre care FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, pentru obţinerea unei finanţări de aproximativ 20 de miliare de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:17
STB modifică traseele şi prelungeşte programul autobuzelor pentru meciul România-Kosovo
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia