Franks: România nu trebuie să reducă taxele până în 2012 pentru a se încadra în ţinta de deficit

România nu trebuie să reducă nivelul taxelor în următorii doi ani deoarece Guvernul s-a angajat faţă de Comisia Europeană să reducă deficitul bugetar la sub 3% din PIB în 2012, a declarat pentru MEDIAFAX şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Franks: România nu trebuie să reducă taxele până în 2012 pentru a se încadra în ţinta de deficit

Franks: România nu trebuie să reducă taxele până în 2012 pentru a se încadra în ţinta de deficit (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Nu aş recomanda a revenire la 19% a TVA la finele anului viitor deoarece este nevoie de continuarea consolidării fiscale şi în 2012. Guvernul a făcut un angajament faţă de Comisia Europeană, de a avea un deficit bugetar de 3% din PIB până în 2012. Dacă vrei un deficit bugetar de 3% în 2012, atunci nu poţi să tai taxele în 2012. Ar putea TVA să fie ulterior redusă? Absolut, iar acest lucru ar fi de dorit", a spus Franks.

Întrebat când ar putea avea loc relaxarea fiscală, el a spus că trebuie mai întâi completate ajustările fiscale şi îmbunătăţită eficienţa colectării taxelor.

"Sunt în favoarea reducerii taxelor, dar numai după ce ajustarea fiscală s-a terminat şi pe baza unei colectări îmbunătăţite. Îmbunătăţirea administrării taxelor necesită timp. Nu te trezeşti deodată că ai de două ori mai multe taxe colectate din accize. Trebuie să implementezi un număr de controale, să ai un sistem informatic mai bun, metode mai bune de a superviza angajaţii şi mai bune stimulente pentru ei", a explicat Franks.

El anticipează ca rezultatele vor fi vizibile în următorii doi-trei ani.

Pentru atingerea ţintei de deficit bugetar de 6,8% din PIB, stabilită pentru acest an, Guvernul a adoptat o serie de măsuri, printre care se numără reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% şi majorarea TVA de la 19% la 24%.

"Nu ne aşteptăm ca lucrurile să meargă rău de acum încolo. După cum am mai spus, măsurile au efectul dorit. Marele avantaj al adoptării unor astfel de măsuri dificile şi dure este că nu trebuie să continui să implementezi altele la fiecare trei luni", a spus Franks.

În opinia oficialului FMI, evoluţia economiei ar putea arăta o creştere uşoară a PIB în trimestrul al doilea, perioadă urmată de scădere în trimestrul trei şi din nou o creştere în trimestrul patru sau primul trimestru al anului viitor.

"În trimestrul trei credem că va fi din nou scădere, dar chiar şi faptul că începem să avem aceste oscilaţii înseamnă că lucrurile se inversează. Apoi, anticipăm că, fie în trimestrul patru, fie în primul trimestru al anului viitor vom avea o creştere sustenabilă, care va continua. De fapt, cred că trimestrul patru va fi pozitiv, precum şi primul trimestru al anului viitor", a continuat Franks.

O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene a evaluat la Bucureşti modul în care România a îndeplinit criteriile de performanţă stabilite pentru finele lunii iunie şi a stabilit cu autorităţile un nou set de prognoze macroeconomice.

În urma revizuirii acordului stand-by, Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării, la finele lunii septembrie, eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de 914 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici