Franks: România va cere o nouă derogare privind arieratele, pentru că a ratat din nou ţinta

România va solicita Consiliului Director al FMI a şasea derogare de la începutul acordului stand-by privind atingerea ţintei de arierate convenite, potrivit şefului misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Franks: România va cere o nouă derogare privind arieratele, pentru că a ratat din nou ţinta

Franks: România va cere o nouă derogare privind arieratele, pentru că a ratat din nou ţinta (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"După cum ştiţi, a fost o ţintă de la bun început şi au fost probleme de la bun început. Continuăm să lucrăm cu autorităţile pentru a găsi soluţii pentru a reduce arieratele", a spus Franks după o întâlninre la ministerul Finanţelor Publice cu mai mulţi reprezentanţi ai Guvernului.

"Va fi cerută o nouă derogare, pentru că ţinta a fost ratată din nou", a confirmat şeful misiunii, solicitat să precizeze în mod clar dacă România va cere derogare pentru arierate, în condiţiile în care numai în sectorul sanitar datoriile au urcat cu un miliard de lei.

Surse guvernamentale au declarat anterior pentru MEDIAFAX că FMI va cere din nou Guvernului să plătească o parte semnificativă din arierate ca precondiţie pentru următoarea tranşă, după ce a constatat că la datoriile statului s-au adăugat din luna septembrie obligaţii de 1 miliard de lei numai la sănătate, deşi s-au achitat 2 miliarde lei către acest sector.

Singura nouă condiţionalitate confirmată de misiunea FMI o reprezintă solicitarea de modificare a OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populaţiei într-o formă "satisfăcătoare".

Arieratele din sănătate totalizează un miliard de lei, majoritatea facturilor neachitate fiind înregistrate în ultima perioadă, după ce statul a plătit în septembrie două miliarde de lei pentru stingerea datoriilor către furnizori, iar FMI este îngrijorat că sumele ar putea fi şi mai mari.

"Deşi Guvernul a plătit 2 miliarde de lei în contul datoriilor către companiile furnizoare din sănătate, imediat au apărut noi arierate, facturi neachitate de mult timp, dar care nu erau înregistrate şi nu au fost luate în calcul. Această situaţie nu e doar în sănătate, se regăseşte şi la transporturi, la alte proiecte de infrastructură, mai ales la autorităţile locale", au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Potrivit acestora, FMI va solicita din nou Guvernului plata unor sume în contul arieratelor ca precondiţie pentru acordarea următoarei tranşe din acordul stand-by, programată pentru luna decembrie.

Misiunea de evaluare insistă pentru acţiuni de stingere a arieratelor cel puţin în ceea ce priveşte datoriile guvernamentale de la nivel central, fiind îngrijorată că board-ul FMI nu va mai acorda noi derogări pentru acest criteriu cantitativ.

Arieratele statului (restanţe de plată de peste 90 de zile) au ajuns la finele lunii iunie la două miliarde de lei, aproape dublu faţă de ţinta stabilită în acordul cu FMI pentru jumătatea anului, de 1,09 miliarde lei, creşterea faţă de luna martie fiind de 240 milioane lei.

Potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) Ziarului Financiar, plăţile restante ale statului către companiile private s-au diminuat pe parcursul anului 2010 cu doar 0,5 miliarde de lei, valoarea arieratelor totalizând la sfârşitul lunii septembrie 1,5miliarde lei.

De la începutul acordul stand-by cu România, în luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate la fiecare evaluare, nereuşind să se încadreze în valorile trimestriale asumate.

Calendarul privind ţintele de arierate renegociat cu FMI în luna februarie stabilea reducerea stocului până la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, la 1,09 miliarde lei la jumătatea anului, 810 milioane lei după primele nouă luni şi 480 de milioane lei la sfârşitul anului.

Arieratele la buget trebuie eliminate în totalitate până la finele lunii aprilie 2011, când este stabilită şi închiderea programului actual cu FMI.

O misiune a FMI este prezentă începând din 20 octombrie, la Bucureşti, pentru evaluarea acordului în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cu autorităţile române pentru încheierea unei noi înţelegeri. Vizita delegaţiei FMI se va încheia pe 1 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici