Franks se aşteaptă ca România să fi respectat majoritatea ţintelor din noul program cu FMI

Publicat: 27 04. 2011, 19:55
Actualizat: 06 11. 2012, 14:11

El a afirmat că în cadrul acestei evaluări, care se va încheia la 9 mai, previziunile macroeconomice vor fi modificate, iar experţii instituţiei vor analiza performaneţele fiscale dar şi cele mai importante aspecte legate de reformele structurale.

„În acest program vom acorda o atenţie deosebită companiilor din sectorul public. Vor fi multe discuţii în această zonă”, a spus Franks.

El a precizat că discuţii vor avea loc şi cu reprezentanţii băncii naţionale, pentru a evalua performanţa sectorului financiar.

Misiunea este efectuată împreună cu reprezentanţii CE, care vor face ultima evaluare a vechiului acord. Noul program cu UE va fi încheiat în câteva săptămâni.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat miercuri că România a îndeplinit condiţiile de reformă şi consolidare fiscală pentru a primi la buget ultima tranşă de la Comisia Europeană (CE), de 150 milioane de euro

Noul acord de tip preventiv, încheiat la finele lunii martie pentru doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Acordul va fi însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

România a semnat în primăvara anului 2009 un acord stand-by cu FMI, care a făcut parte dintr-un pachet de asistenţă financiară de aproximativ 20 de miliarde de euro cu Fondul, UE, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale.