Franks: Va fi o presiune suplimentară asupra ratei şomajului, dar România se află sub media UE

Rata şomajului va fi supusă unei presiuni suplimentare în perioada următoare, dar acest lucru nu va fi o problemă întrucât nivelul este încă sub media Uniunii Europene, a declarat luni şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Franks: Va fi o presiune suplimentară asupra ratei şomajului, dar România se află sub media UE

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului, Jeffrey Franks (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

El nu a dorit să spună dacă FMI îşi menţine estimarea făcută la misiunea anterioară, potrivit căreia numărul şomerilor ar putea atinge un milion de persoane în acest an.

Franks a declarat, în luna ianuarie, într-un interviu acordat ProTV, că şomajul va continua să crească până la jumătatea acestui an şi ar putea atinge un milion de persoane.

Oficialul FMI a mai declarat, luni, că personalul din sectorul public ar trebui să scadă pe termen mediu cu 250.000 de salariaţi, cam cu cât a crescut în perioada 2006-2008.

Rata şomajul a continuat să crească în februarie, ajungând la 8,3%, faţă de 8,1% în luna precedentă şi 5,3% în perioada similară a anului trecut.

Numărul total al şomerilor înregistraţi în luna februarie a fost de 762.375 de persoane.

Potrivit datelor Eurostat, rata şomajului din Uniunea Europeană (UE) s-a menţinut la 9,6% în luna martie, cu toate că numărul total al şomerilor a crescut cu 123.000, comparativ cu februarie, la 23,13 milioane.

O misiune FMI s-a aflat în ultimele două săptămâni la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile. În urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de 850 milioane euro.

Franks a declarat că board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea tranşe a acordului cu România la finele lunii iunie, dacă Guvernul va lua până atunci măsurile la care s-a angajat, în caz contrar data urmând să fie amânată cu câteva săptămâni.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici