Franţa crede că Marea Britanie va participa la finanţarea FMI, deşi Londra a respins propunerea

Guvernul francez a anunţat marţi că nu are "nicio îndoială" că Marea Britanie va contribui la consolidarea resurselor Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a ajuta la combaterea crizei datoriilor de stat, propunere respinsă luni de Londra.

Urmărește
128 afișări
Imaginea articolului Franţa crede că Marea Britanie va participa la finanţarea FMI, deşi Londra a respins propunerea

David Cameron (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu am nicio îndoială că britanicii vor susţine FMI, din moment ce un număr mare de ţări G20 vor contribui. Marea Britanie nu vrea să salveze direct zona euro, dar dacă este vorba de susţinerea FMI, de consoliodarea FMI, vor accepta propunerea", a declarat marţi la un post de televiziune purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Valerie Pecresse.

Miniştrii Finanţelor din zona euro au adoptat luni propunerea de a consolida resursele FMI cu 150 miliarde euro, însă ţinta de 200 miliarde euro la nivelul UE propusă în urma summit-ului din 9 decembrie pare greu de atins după ce guvernul britanic a decis să nu participe la efort.

Liderii europeni au convenit pe 9 decembrie ca statele UE să acorde FMI împrumuturi în valoare totală de 200 miliarde euro, pentru a ajuta instituţia să se implice mai profund în soluţionarea crizei datoriilor de stat. Potrivit propunerii, 150 miliarde euro aveau să vină de la statele zonei euro, iar 50 miliarde euro din afara blocului monetar, excepţie făcând ţările care au în derulare acorduri cu FMI.

Decizia Marii Britanii de a nu participa la schema de împrumuturi pentru FMI vine la zece zile după ce premierul David Cameron a refuzat să accepte pactul de guvernanţă fiscală şi coordonare a politicilor economice adoptat de principiu de toţi ceilalţi şefi de stat sau de guvern prezenţi la summit-ul UE.

Banca centrală a Germaniei s-a angajat să participe cu 41,5 miliarde euro la efort, cu condiţia ca banii să nu se întoarcă în Europa, deoarece ar încălca principiul legislativ conform căruia băncile naţionale nu trebuie să finanţeze guverne.

Astfel s-a stabilit că împrumuturile din partea ţărilor zonei euro vor intra în trezoreria de resurse generale a FMI, şi nu într-un fond special de combatere a crizei din zona euro.

Franţa, a doua mare economie a zonei euro, urmează să participe cu 31,4 miliarde euro, Italia cu 23,5 miliarde euro, iar Spania cu 14,9 miliarde euro.

Cele trei ţări din zona euro care au acorduri în derulare cu FMI, Grecia, Irlanda şi Portugalia, nu vor participa, a anunţat ministerul grec al Finanţelor.

Dintre ţările din afara zonei euro, Cehia, Danemarca, Polonia şi Suedia au acceptat să contribuie.

Guvernatorul băncii centrale a Cehiei, Miroslav Singer, a declarat însă, într-un editorial publicat marţi de presa locală, că împrumutul de 3,5 miliarde euro care ar reprezenta contribuţia ţării la efort ar eroda prea mult din rezervele valutare.

Marea Britanie a precizat că ar participa la consolidarea resurselor FMI pentru sprijinirea zonei euro numai în urma unui acord de natură globală, la nivelul grupului G20 al celor mai puternice economii ale lumii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici