- Home
- Economic
- PARIS, (23.06.2014, 10:48)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Franţa şi-a asigurat preluarea a 20% din Alstom, ultimul obstacol înaintea tranzacţiei cu GE
Franţa şi-a asigurat opţiunea de achiziţie a unei participaţii de 20% din compania Alstom de la grupul de cosntrucţii Bouygues, aceasta fiind ultima condiţie care mai trebuia îndeplinită pentru a permite vânzarea activelor din energie ale Alstom către grupul american General Electric.
Urmărește
138 afișări
Franţa şi-a asigurat preluarea a 20% din Alstom, ultimul obstacol înaintea tranzacţiei cu GE (Imagine: Mediafax Foto / AFP)
Guvernul de la Paris a acceptat tranzacţia cu GE însă condiţionată de obţinerea de către stat a unei participaţii la compania franceză. Autorităţile şi Bouygues au ajuns la un acord duminică, după 11 ore de negocieri, înaintea ca oferta GE pentru Alstom să expire luni, potrivit Reuters.
Miniştrii francezi sunt hotărâţi să menţină influenţa statului în urma tranzacţiei complexe prin care unele din activele Alstom considerate de Franţa ca fiind de importanţă strategică vor ajunge în companii mixte controlate de GE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"Este un mod de a ne organiza în faţa globalizării. Construim alianţe în loc să lăsăm Franţa să devină un centru comercial în care corporaţiile străine să vină să exploateze companiile noastre", a declarat ministrul Economiei, Arnaud Montebourg la postul TV France 2, după anunţarea acordului cu Bouygues.
GE şi rivalul german Siemens, în colaborare cu Mitsubishi Heavy Industries într-o a doua fază, au îmbunătăţit ofertele iniţiale de preluare a unor active Alstom, în timp ce statul francez a încercat să obţină garanţii privind locurile de muncă şi operaţiunile strategice.
GE va prelua cea mai mare parte a activelor din energie ale Alstom, inclusiv producţia de turbine pe gaz şi abur, şi va vinde companiei franceze operaţiunile de sisteme de semnalizare pentru cale ferată la un preţ de 602 milioane de euro (825 milioane de dolari).
Tranzacţia prevede şi înfiinţarea de companii mixte în Franţa care să preia activele Alstom de reţele electrice şi energie regenerabilă, în timp ce turbinele pentru centrale nucleare sunt plasate sub control guvernamental.
Board-ul companiei franceze a aprobat săptămâna trecută oferta GE.
Tranzacţia cu GE pune capăt unei lupte de două luni pentru Alstom, puternic politizată încă de la apariţia primelor informaţii privind tranzacţia, în aprilie, scrie Reuters.
Potrivit acordului încheiat duminică, Bouygues va "împrumută" statului francez un pachet de acţiuni reprezentând 20% din drepturile de vot la Alstom şi va ceda şi cele două posturi pe care le are în board, astfel încât guvernul să-şi poată exercita imediat rolul de acţionar cu cea mai mare participaţie.
Guvernul va avea timp de 20 de luni opţiunea de a cumpăra o participaţie de până la 20% din acţiunile Alstom, din pachetul de 29,3% deţinut de Bouygues, cu un discount de 2-5% faţă de preţul acţiunilor, după ce acestea ajung la 35 de euro sau mai mult pe bursă.
Dacă statul nu cumpără 20% într-o perioadă de 20 de luni, de la Bouygues sau de pe bursă, poate achiziţiona de le grupul de construcţii 15% din acţiunile Alstom la un discount similar indiferent de nivelul la care se află preţul titlurilor Alstom.
Cele două părţi au ajuns la acest acord complicat după ce statul francez nu a vrut să plătească preţul de circa 34 de euro pe acţiune cerut de Bouygues. Acţiunile Alstom au închis şedinţa de vineri la 28 de euro.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe