- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Franţa susţine stabilitatea bugetului Greciei, după ce Germania a refuzat
Franţa va sprijini Grecia pentru reducerea deficitului bugetar, a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, după ce şeful executivului german, Angela Merkel, şi liderul Eurogrup, Jean-Claude Juncker, au exclus un ajutor financiar imediat pentru statul elen.
Franţa susţine stabilitatea bugetului Greciei, după ce Germania a refuzat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Dacă am creat euro, nu putem lăsa un stat din zona euro să se prăbuşească. Trebuie să susţinem Grecia fiindcă depune eforturi, altfel nu va mai exista euro", a spus Sarkozy. Preşedintele francez va primi duminică, la Paris, vizita premierului elen George Papandreou, după ce acesta s-a întâlnit, vineri, la Berlin, cu Merkel.
Oficialii francezi au afirmat că nu este necesar un ajutor financiar imediat, dar Sarkozy a declarat foarte clar că Parisul va fi gata să sprijine Atena dacă va intra într-o criză bugetară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Constanţa: Elicea eolienei s-a prăbuşit în curtea căminului de bătrâni
-
Războiul din Ucraina, ziua 1037. Ucraina primeşte 150 de milioane de euro de la UE pentru mese şcolare şi proiecte de redresare / Biden ordonă Pentagonului să continue creşterea livrărilor de arme către Ucraina
-
O rachetă rusească de apărare aeriană ar fi putut doborî avionul azer - presă
În timpul vizitei întreprinse vineri în Germania, Papandreou a primit asigurări de sprijin politic dar nicio promisiune de ajutor financiar.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat că stabilitatea zonei euro nu este, în prezent în pericol din cauza crizei financiare din Grecia, iar un ajutor financiar direct pentru Atena nu este necesar.
Merkel a cerut auorităţilor elene, în timpul conferinţei de presă organizată la finalul întâlnirii cu Papandreou, să implementeze rapid reforme.
"Grecia nu a cerut ajutor financiar. Zona euro este stabilă în acest moment. Astfel că problema ajutorului nu este de actualitate. Nu putem anticipa tot ce se poate întâmpla în zece ani, dar problema nu se pune acum şi lucrăm să ne asigurăm că nu va apărea nici în viitor", a spus ofcialul german.
Îndoielile privind capacitatea Greciei de a-şi plăti datoriile au cauzat turbulenţe pe pieţele financiare, determinând depreciearea monedei euro şi temeri că investitorii şi-ar putea pierde încrederea şi în datoriile emise de alte state membre ale uniunii monetare.
În pofida impactului asupra zonei euro, opinia publică din Germania se opune puternic unui sprijin pentru Grecia.
Merkel a observat, la întâlnirea cu Papandreou, că Irlanda a luat, deja, măsuri dure pentru reducerea deficitului, iar Germania procedează similar.
Premierul elen a confirmat, vineri, că Grecia nu caută un ajutor financiar direct, însă mai mulţi oficiali au cerut în ultima perioadă guvernelor din zona euro să-şi exprime încrederea în abilitatea executivului de la Atena să reducă deficitul bugetar.
"Măsurile de austeritate arată credibilitatea şi determinarea noastră. Sunt ceea ce aştepta comunitatea internaţională", a afirmat el.
Preşedintele Eurogroup, organizaţie care reuneşte miniştri de Finanţe din zona euro, a declarat, vineri, că statele zonei euro vor garanta stabilitatea monedei unice dacă va fi nevoie, dar situaţia pare puţin probabilă având în vedere eforturile Greciei de a reforma bugetul.
"Situaţia rămâne că Grecia trebuie să se ajute singură să iasă din acestă situaţie. Grecia trebuei să facă ceva şi Grecia face acum. Dacă toate măsurile nu vor fi suficiente, zona euro va fi gata să garanteze stabilitatea financiară a uniunii monetare, dar nu mă aştept să fie necesar", a spus Juncker.
Speranţele Greciei de a rezolva criza datoriilor au crescut după ce o emisiune de obligaţiuni în valoare de cinci miliarde de euro a guvernului a reuşit să atragă, joi, o cerere de circa trei ori mai mare din partea investitorilor.
Operaţiunea este cea de-a doua emisiune de obligaţiuni lansată în acest an de Grecia. Guvernul de la Atena a vândut în ianuarie titluri de opt miliarde de euro cu scadenţa la cinci ani, care s-au bucurat de cerere de 25 miliarde euro din partea investitorilor.
Statul elen trebuie să reducă deficitul bugetar cu patru puncte procentuale în 2010, la 8,7% din PIB.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO