- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fraudă de proporţii la Société Générale
Frauda de 4,9 miliarde de euro descoperită de Société Générale şi comisă de unul dintre traderii băncii reprezintă o catastrofă pentru sistemul bancar francez.
Fraudă de proporţii la Société Générale
Potrivit La Tribune, pierderea, cumulată cu revizuirea în scădere a activelor cu 2,05 miliarde de euro în urma plasamentelor pe piaţa creditelor ipotecare riscante, ridică valoarea totală a pagubelor la aproape şapte miliarde de euro, similare cu cele înregistrate de băncile americane Citigroup şi Merrill Lynch.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Anunţul Société Générale referitor la descoperirea şi amploarea fraudei are loc după ce banca a dat asigurări, timp de mai multe luni, că activităţile sale sunt solide, iar expunerea la piaţa creditelor ipotecare riscante este redusă.
Pentru a asigura un nivel corespunzător al capitalului, Société Générale va face o majorare de capital de 5,5 miliarde de euro.
Ca şi în cazul băncii Calyon şi al Credit Agricole, Société Générale a fost victima unor tranzacţii frauduloase ale unui angajat.
Un trader cu responsabilităţi limitate s-a angajat la efectuarea unor plasamente frauduloase în 2007 şi 2008, depăşind atribuţiile postului. Beneficiind de cunoştinţele acumulate în perioada în care a lucrat într-un departament administrativ privind procedurile de control, el a reuşit să ascundă plasamentele, printr-o schemă complexă de tranzacţii fictive.
Anunţul Société Générale a şocat analiştii, care se întreabă cum este posibil ca un singur om să piardă o sumă atât de mare de bani la o instituţie financiară care de ani de zile s-a concentrat pe controlul riscurilor.
Unii dintre aceşti analişti se mai întreabă dacă Société Générale nu a profitat de acest incident pentru a masca probleme mult mai importante, legate de riscurile asumate pe piaţa creditelor ipotecare riscante.
Reprezentanţii sindicali ai băncii sunt la rândul lor şocaţi.
"Am căzut de pe scaun, nu am mai pomenit aşa ceva. Te întrebi cum a fost posibil când suntem controlaţi la sânge", potrivit unui reprezentant al angajaţilor.
O sută de acţionari ai Societe Generale au înaintat o reclamaţie la procuratura din Paris pentru "fraudă, abuz de încredere, fals şi uz de fals şi complicitate".
Preşedintele Société Générale, Daniel Bouton, a declarat că acest "acident teribil" nu va modifica strategia băncii şi a afirmat, într-un interviu telefonic acordat La Tribune, referitor la o eventuală fuziune, că banca are capacitatea de a funcţiona singură.
Acţiunile Société Générale, suspendate în urma anunţului referitor la fraudă, au scăzut la ora 11:05 GMT, după reluarea tranzacţiilor, cu 3%. La închiderea tranzacţiilor de miercuri, acţiunile bănii au fost cotate în scădere cu 4,15%, la 79,08 euro pe unitate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO