FT: De la Revoluţia comunistă la criza financiară globală, marile MINCIUNI ale secolului. "Dacă planul cincinal din Blocul sovietic era o mare minciună, iată şi minciuna capitalismului"

Revoluţia bolşevică produsă în urmă cu un secol şi criza financiară mondială izbucnită acum un deceniu au multe în comun, scrie Financial Times, notând că ambele evenimente se bazează pe "minciuni", comunismul, pe utopia societăţii egalitare, capitalismul, pe valoarea ireală a activelor financiare.

Urmărește
12010 afișări
Imaginea articolului FT: De la Revoluţia comunistă la criza financiară globală, marile MINCIUNI ale secolului. "Dacă planul cincinal din Blocul sovietic era o mare minciună, iată şi minciuna capitalismului"

FT: De la Revoluţia comunistă la criza financiară globală, marile MINCIUNI ale secolului. "Dacă planul cincinal din Blocul sovietic era o mare minciună, iată şi minciuna capitalismului"

"Cele două aniversări marcate anul acesta - centenarul Revoluţiei ruse şi un deceniu de la începerea crizei financiare globale - au în comun mai multe lucruri decât ar părea. Ambele evenimente au importanţă autoevidentă. Revoluţia bolşevică a instaurat o dictatură care s-a remarcat de-a lungul secolului 20 concurând pentru hegemonie cu fascismul (în prima etapă), iar ulterior cu liberalismul bazat pe economia de piaţă. La rândul său, criza financiară a clătinat modelul apărut victorios după Războiul Rece", scrie editorialistul FT Martin Sandbu într-un articol intitulat "De la Lenin la Lehman - marile minciuni. Cei care vor salvarea capitalismului trebuie să observe efectele Revoluţiei ruse".

"Comunismul absurd dezvoltat în Blocul sovietic până în anii 1980 s-a prăbuşit sub greutatea propriilor contradicţii economice şi politice. Criza politică din ultimul an demonstrează că trebuie să urmărim dacă economiile de piaţă vor avea aceeaşi soartă. Însă similarităţile sunt mai profunde decât amploarea istorică a celor două evenimente. Conţinutul actualelor riscuri asupra liberalismului economiei de piaţă este acelaşi care a doborât rivalul acestui sistem. Comunismul a eşuat pentru că a comis două tipuri de minciuni. Primul tip a constat în trădarea visului care a atras iniţial milioane de oameni: o societate a egalităţii, solidarităţii şi realizării de sine prin scopuri colective. Credinţa în acest vis a rezistat mult mai mult decât s-ar putea justifica până şi în spaţiul central al comunismului, chiar şi în Occident. Până la urmă, a fost ştearsă de realitate. A doua minciună a fost un sistem economic fondat pe minciună şi autoiluzie. Acum aproape că s-a uitat, dar o mare parte a secolului 20 au fost dezbateri dacă planificarea centralizată sau pieţele descentralizate ar asigura cea mai eficientă alocare a resurselor. Argumentul în favoarea controlului statului asupra mijloacelor de producţie era că doar planificarea centralizată putea depăşi risipa de resurse generată de şomajul masiv capitalist şi de recurentele deficienţe de cerere care generează recesiune. La nivel practic, planificarea centralizată era deplorabilă la capitolul producerii şi alocării resurselor de care aveau nevoie cetăţenii. Dar, în loc de a se corecta, economia planificată a generat o mare minciună la care trebuia să se alinieze încrederea publică a tuturor, chiar dacă fiecare ştia bine adevărul. «Vă faceţi că ne plătiţi, iar noi ne facem că muncim», era o glumă care circula de la Rostock la Vladivostok, dar şi o constatare asupra realităţii", explică Financial Times.

"Dacă planul cincinal din Blocul sovietic era o mare minciună, iată şi minciuna capitalismului - că valoarea de piaţă a activelor financiare şi de alte tipuri reflectă precis valoarea economică. Ceea ce s-a întâmplat acum zece ani a fost conştientizarea înspăimântătoare că activele financiare acumulate în etapa precedentă a anilor de creştere economică nu generaseră de fapt valoare, că viitorul producţiei economice era insuficient pentru onorarea în totalitate a valorii activelor. Pe scurt, bogăţia pe care oamenii credeau că o deţineau de fapt nu exista. Când lumea a văzut că percepţia asupra propriei avuţii nu era adevărată, sistemul s-a prăbuşit. Lipsa de orientare şi de încredere apărută pe pieţele economice şi la nivel politic a fost exact situaţia la care trebuie să ne aşteptăm când oamenii îşi dau seama că au fost minţiţi", notează editorialistul Martin Sandbu.

"O minciună a generat altă minciună, astfel că liberalismul economiei de piaţă a trădat, la rândul său, visul promis. În prezent, economiile occidentale sunt mult mai sărace decât arătau predicţiile făcute înaintea crizei financiare. Criza şi efectele acesteia i-au lăsat pe tineri cu motive mai mici să spere că vor avea aceleaşi oportunităţi de a prospera precum părinţii şi bunicii lor. Cei care vor ca sistemul capitalist liberal-democratic să prospere din nou trebuie să tragă două învăţăminte din acest studiu. În primul rând, un sistem social poate supravieţui mult timp deziluziilor. Comunismul a arătat acest lucru; de fapt, şi capitalismul, a cărui promisiune a fost încălcată încă de acum câteva decenii pentru unele grupuri. Dar când oamenii nu se mai pot baza pe propria avuţie, suportă şocurile. Chiar şi aşa, cele mai rezistente societăţi sunt cele care cunosc adevărul despre propria situaţie. Minciunile generează fragilitate. Liberalismul bazat pe economia de piaţă este în pericol pentru că sistemul financiar ne-a permis să ne minţim, pentru că nu a recunoscut pierderile din momentul în care erau clare. Populiştii de stânga şi de dreapta manifestă nostalgie faţă de economia axată pe elemente mixte. Ei au dreptate că rivalitatea între economia puternic centralizată şi economia pieţei libere trebuie soluţionat printr-un sistem cu elemente comune. Cea mai mare lecţie este că orice sistem economic şi social trebuie să fie menţinut onest - nu doar corect, ci transparent. Iar acesta este un radicalism pe care populiştii în mod special nu sunt calificaţi să îl ofere", concluzionează Financial Times.

Agenţia MEDIAFAX lansează, săptămâna viitoare, Campania #CentenarulRoşu, la 100 de ani de la momentul în care comunismul a început să prindă rădăcini. O campanie-eveniment în care vom trece prin istoria cunoscută şi mai puţin cunoscută, mărturiile victimelor şi umbrele care ne mai apasă şi astăzi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici