Aproape trei sferturi din toate fluxurile maritime de ţiţei rusesc au călătorit fără asigurare occidentală în luna august, o pârghie folosită pentru a aplica plafonul de preţ al petrolului de 60 de dolari pe baril impus de G7, potrivit unei analize realizate de Financial Times.
Această cifră este în creştere faţă de aproximativ 50% în această primăvară, potrivit datelor companiei de analiză a mărfurilor Kpler şi ale companiilor de asigurări. Această creştere implică faptul că Moscova devine din ce în ce mai pricepută în a ocoli plafonul, ceea ce îi permite să vândă mai mult petrol la preţuri mai apropiate de cele de pe piaţa internaţională.
Şcoala de Economie de la Kiev (KSE) a estimat că majorarea constantă a preţurilor la ţiţei începând din iulie, combinată cu succesul Rusiei în evitarea sancţiunilor, înseamnă că veniturile din petrol ale ţării vor fi probabil cu cel puţin 15 miliarde de dolari mai mari pentru 2023.
Schimbarea este o dublă lovitură pentru eforturile occidentale de a restricţiona veniturile Rusiei din vânzările de petrol, care reprezintă cea mai mare parte a bugetului Kremlinului, după invazia în Ucraina.
Nu numai că o proporţie mai mare de petrol rusesc este vândută în afara plafonului, dar independenţa tot mai mare a Moscovei ca vânzător a coincis cu o revenire puternică a preţurilor petrolului, care au depăşit săptămâna trecută 95 de dolari pe baril pentru prima dată în 13 luni.