- Home
- Economic
- BRUXELLES, (07.05.2013, 14:04)
- Ion Gaidau - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Funcţionari europeni în grevă pentru a-şi apăra puterea de cumpărare
Cei aproximativ 3.500 de funcţionari din cadrul Consiliului Uniunii Europene se aflau în grevă, marţi, la îndemnul Uniunii Sindicale, cel mai mare sindicat al funcţionarilor publici europeni, pentru a-şi apăra puterea de cumpărare.
Urmărește
580 afișări
Funcţionari europeni în grevă pentru a-şi apăra puterea de cumpărare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit sindicatului, dacă statele membre ale Uniunii Europene (UE) continuă politica de austeritate, funcţionarii europeni riscă să piardă 60% din puterea de cumpărare în cursul următorilor 15 ani.
Funcţionarii denunţă, de asemenea, proiectul de ridicare a vârstei de pensionare de la 63 la 67 de ani.
Îndemnul la grevă vizează doar Consiliul, instituţia reprezentând statele membre UE, unde un grup de lucru reflectează în prezent asupra unei revizuiri a calculului salariilor, pensiilor şi perspectivelor de carieră ale funcţionarilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Funcţionarii europeni care lucrează la Comisia Europeană (CE), la Parlamentul European (PE) şi în alte instituţii europene nu participă la această acţiune.
Şefii de stat şi de guvern din UE au votat, în februarie, în favoarea unui proiect de buget european pentru perioada 2014-2020 revizuit în scădere.
Dacă acest proiect de buget, contestat de PE, este adoptat, funcţionarii europeni ar urma să strângă cureaua în mod semnificativ, afirmă reprezentanţii lor. Proiectul de buget prevede reducerea cu 7 miliarde de euro a bugetului alocat funcţionarilor publici europeni pentru această perioadă, subliniază ei.
Salariile şi avantajele celor aproximativ 55.000 de funcţionari europeni reprezintă un subiect constant de polemici. Cotidianul german Die Welt a făcut senzaţie, la începutul anului, afirmând că "4.365 de funcţionari europeni câştigă mai mulţi bani decât cancelarul" (adică 21.000 de euro pe lună).
CE a dezminţit această informaţie, afirmând că niciun funcţionar nu câştigă mai mult decât Angela Merkel. Cel mult, funcţionarii CE câştigă 18.000 de euro pe lună, susţine Comisia.
Salariile funcţionarilor europeni sunt cuprinse între 2.600-4.400 de euro brut pentru personalul de execuţie (secretari, asistenţi) şi între 4.400-18.000 de euro brut pentru personalul de conducere. La aceasta se adaugă numeroase prime, între care o primă de expatriere care se ridică la 16% din salariul brut, alocaţii familiale de aproximativ 400 de euro pe lună şi pe copil până la 26 de ani şi gratuitate completă pentru şcolarizare.
Începând din noiembrie 2011, CE a prezentat o reformă a statutului funcţionarilor europeni. Ea propune reducerea efectivului cu 5% până la orizontul lui 2017. De asemenea, reforma propune creşterea timpului de muncă săptămânal de la 37,5 la 40 de ore şi creşterea vârstei de pensionare de la 63 la 65 de ani.
Între alte măsuri, CE a propus ca remunerările să fie indexate în funcţie de fluctuaţiile salariale în serviciile publice ale tuturor statelor membre UE.
În prezent, salariile evoluează în funcţie de variaţiile înregistrate în opt state, şi anume Germania, Belgia, Spania, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda şi Marea Britanie.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe