- Home
- Economic
- PARIS, (08.10.2012, 16:49)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fuziunea celor mai mari companii europene din domeniul ingineriei aerospaţiale şi apărării, pe ultima sută de metri. Avizul Germaniei întârzie
EADS şi BAE Systems, cele mai mari companii europene din domeniul ingineriei aerospaţiale şi apărării, încearcă să convingă guvernul german şi acţionarii sceptici să le avizeze proiectul de fuziune, tranzacţie de 35 miliarde euro, cu mai puţin de 3 zile înaintea expirării termenului limită.
Urmărește
481 afișări
Fuziunea celor mai mari companii europene din domeniul ingineriei aerospaţiale şi apărării, pe ultima sută de metri. Avizul Germaniei întârzie
Franţa şi Marea Britanie şi-au dat avizul privind condiţiile fuziunii celor două companii, însă decizia Germaniei continuă să întârzie, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate discuţiilor purtate în acest weekend.
Totodată, cel mai mare acţionar al BAE, grupul Invesco, care deţine 13% din compania britanică, a anunţat luni că se opune fuziunii din raţiuni strategice.
"Fuziunea ar pune în pericol poziţia unică şi privilegiată a BAE în industria de apărare din SUA, iar compania nu a reuşit încă să identifice vreun câştig proporţional, care să amortizeze acest risc", se spune într-un comunicat al Invesco.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Autorităţile britanice au acordat companiilor termen până miercuri, 10 octombrie, pentru a prezenta planul de fuziune aprobat de toate părţile implicate.
Germania nu deţine în prezent în mod direct acţiuni la EADS, însă se pregăteşte să cumpere o participaţie de la grupul auto Daimler. Guvernul german este îngrijorat că ar putea fi marginalizat în procesul decizional din cadrul companiei de apărare. Grupul rezultat din fuziune ar avea sediul central în Franţa, iar operaţiunile de apărare ar fi coordonate de la Londra. Directorul general al EADS, Tom Enders, de naţionalitate germană, a restrâns în acest an activităţile unui centru administrativ de la Munchen.
Pe de altă parte, grupul nou format ar fi cea mai mare companie de inginerie aerospaţială şi apărare din lume după vânzări, oferind un avantaj strategic Uniunii Europene.
"Ar fi ciudat ca germanii să continue să se opună unui plan dorit de celelate state membre ale EADS, mai ales din moment ce principalul catalizator al acestui plan este chiar un german. Ar fi nevoiţi să transmită mesajul că, în pofida angajamentului declarativ pentru o Europă unită, se revine la politicile provinciale ale vechii Europe", comentează pentru Bloomberg un analist american de la Teal Group, companie de consultanţă în domeniul aviaţiei.
Astfel, EADS şi BAE ar putea solicita autorităţilor britanice amânarea termenului de miercuri pentru depunerea planului de fuziune, a adăugat o altă sursă.
Enders a încercat să limiteze influenţa politică la grupul rezultat după fuziune, oferind principalelor companii din acţionariat acţiuni speciale care oferă drepturi de veto. Marea Britanie deţine "acţiunea de aur" la BAE Systems, prin care poate bloca orice modificare a structurii acţionariatului, însă guvernul Cameron nu insistă să deţină o participaţie directă la noua companie. Franţa deţine 15% din EADS, pachet care ar fi restrâns la 9% după fuziune. Interesele Germaniei sunt reprezentate de Daimler, care deţine 22,5% din EADS.
Germania insistă pentru o participaţie directă a guvernului la noua companie, condiţie revendicată potrivit altor surse şi de Franţa şi Marea Britanie.
Guvernul britanic a anunţat că nu s-ar opune ca Germania şi Franţa să deţină 9% din acţiuni fiecare, în timp ce Londra ar păstra acţiunea de aur pentru a-şi proteja interesele strategice. Ministrul britanic al Apărării, Philip Hammond, a declarat că va discuta marţi, la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor Apărării din statele NATO, cu omologii săi de la Berlin şi Paris, pe care îi va anunţa că Marea Britanie se opune ca vreun stat să deţină mai mult de 9% din acţiunile noului grup.
Invesco, cel mai mare acţionar al BAE Systems, se arată îngrijorat că deţinerea unor participaţii prea mari de către state la noua companie ar afecta viabilitatea comercială, în special în Statele Unite, şi ar conduce la decizii motivate mai mult de consideraţii politice decât de principiile economiei de piaţă.
O altă nemulţumire a Invesco se referă la structura acţionariatului noului grup. EADS ar controla 60% din acţiunile grupului rezultat după fuziune, ceea ce "nu reflectă capacitatea superioară de generare de numerar a BAE şi nici calitatea profitabilităţii companiei, derivată din durata şi natura contractelor pe care le are cu clienţii".
După finalizarea documentaţiei pentru fuziune şi avizarea ei de către părţile implicate, planul va trece în atenţia guvernului Statelor Unite, care ar trebui de asemenea să-şi dea avizul. Pentagonul este cel mai mare client al BAE Systems, iar accesul companiei la proiecte secrete de apărare ale SUA va fi reevaluat după fuziune.
O altă revendicare a Germaniei este ca una dintre cele mai importante divizii ale EADS să aibă sediul în Germania, susţin două surse. Ministrul german al Apărării, Thomas de Maiziere, a discutat acest subiect cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian, revendicând mutarea sediului Eurocopter în Germania. Directorul general al producătorului de elicoptere este germanul Lutz Bertling, iar Eurocopter deţine una dintre cele mai mari uzine la Donauwoerth, în sudul Germaniei.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe