- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gabriel Resources vrea să scadă costurile până când Guvernul avansează cu avizarea Roşia Montană
Gabriel Resources, dezvoltatorul proiectului Roşia Montană, vrea să reducă "substanţial" costurile până când Guvernul va avansa în procesul de avizare a proiectului, a anunţat, vineri, compania canadiană, odată cu raportarea unei pierderi de 2,6 milioane dolari canadieni pentru primul trimestru.
Gabriel Resources vrea să scadă costurile până când Guvernul avansează cu avizarea Roşia Montană (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)
"Compania analizează în prezent cheltuielile din toate domeniile, cu scopul de a reduce costurile lunare substanţial până când noul Guvern va avansa în procesul de avizare a proiectului (Roşia Montană, n.r.)", se arată în raportul financiar al Gabriel Resources.
Gabriel a înregistrat pierderi de 2,6 milioane de dolari canadieni (2 milioane de euro) în primul trimestru al acestui an, de peste două ori mai mult faţă de 1,1 milioane de dolari canadieni în perioada similară a anului trecut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Pierderea din primele trei luni ale acestui an reflectă acordarea de acţiuni în cadrul pachetelor salariale pentru conducere, 1,5 milioane de dolari canadieni (1,15 milioane de euro), şi costuri corporate, administrative şi generale de 1,5 milioane de dolari canadieni. Compania a avut un câştig de circa 400.000 de dolari canadieni (307.000 euro) în primul trimestru din dobânzi şi evoluţia cursului de schimb.
La sfârşitul lunii martie, Gabriel Resources avea lichidităţi de 118,5 milioane de dolari canadieni (91 milioane euro), faţă de circa 135 milioane dolari canadieni la sfârşitul anului trecut şi aproximativ 40 de milioane de dolari canadieni la finele lunii martie 2011.
Peisajul politic din România s-a schimbat semnificativ de la încheierea primului trimestru în martie, notează Gabriel Resources, după ce la sfârşitul lunii aprilie Guvernul a fost demis prin vot în Parlament.
Programul politic al principalelor două partide care susţin noul Guvern prevede reanalizarea proiectului Roşia Montană "într-o manieră transparentă şi pe baza unui dialog democratic, astfel încât deciziile să fie în concordanţă cu interesul naţional, protecţia mediului şi legislaţia europeană", se arată într-un comunicat al companiei.
"Continuăm să monitorizăm cu atenţie situaţia politică din România şi vom începe discuţiile cu noul Guvern imediat ce va fi dispus, astfel încât să putem oferi pieţei o actualizare asupra modului în care recentele evoluţii vor afecta calendarul proiectului. Între timp, continuăm campania de a evidenţia beneficiile economice, sociale şi de mediu ale proiectului, nu numai pentru companie şi acţionari, dar şi pentru România", a declarat Jonathan Henry, director general şi preşedinte al Gabriel Resources.
Henry a afirmat, la sfârşitul săptămânii trecute, într-un interviu pentru Reuters, că îşi doreşte ca noul Guvern să aibă mai întâi discuţii cu reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation înainte de a face declaraţii publice pe tema proiectului minier.
Ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, anunţat anterior că a primit rezultatul unui audit cerut de el pentru a stabili dacă evaluarea impactului proiectului minier asupra mediului poate continua în lipsa planurilor de urbanism ale comunei Roşia Montană, anulate definitiv de instanţă. Juriştii consultaţi de Ministerul Mediului recomandau în concluziile respectivului audit oprirea procedurii de evaluare a proiectului până când investitorul depune un nou certificat de urbanism care să reflecte un PUZ valabil.
Roşia Montană Gold Corporation a transmis că, potrivit legii, analiza impactului proiectului asupra mediului trebuie finalizată imediat.
"Legea spune că procedura de evaluare trebuie finalizată imediat. Sperăm să putem crea miile de locuri de muncă atât de mult aşteptate în zonă. (...) Nu cunoaştem conţinutul opiniei legale emise către ministrul (demis, n.r.) Korodi şi nici baza legală a acestei opinii. Nu există însa baza legală ca, în momentul în care avem deja un certificat de urbanism valabil şi în vigoare, ministrul Korodi să ne solicite un alt certificat de urbanism", afirmau reprezentanţii companiei, într-un comunicat de presă dat publicităţii joi seară.
Proiectul minier Roşia Montană este dezvoltat de Roşia Montantă Gold Corporation (RMGC), al cărei acţionar principal este Gabriel Resources.
La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.
Directorul general şi preşedintele Gabriel Resources, Jonathan Henry, a afirmat în interviul pentru Reuters că proiectul Roşia Montană ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preţurile actuale ale aurului şi argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dinr-un studiu publicat în 2007.
În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.
(Sumele sunt calculate de MEDIAFAX la cursul de 0,7692 euro pentru un dolar canadian)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului