- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gala ZF 2019. 30 de ani de capitalism, tema aniversării a 21 de ani de la lansare
Gala ZF 2019, de aniversare a 21 de ani de la lansarea ziarului, desfăşurată joi seara, are ca principală temă: 30 de ani de capitalism, 30 de ani de business în România, 3 generaţii de antreprenori.
Gala ZF 2019. Aniversarea a 21 de ani de la lansare are tema 30 de ani de capitalism
Ziarul Financiar face o trecere în revistă a principalelor momente din business şi din economie care au marcat această perioadă: anii ’90, imediat după căderea comunismului au fost ani pierduţi pentru economie, PIB-ul stagnând în jurul la 40 de miliarde de dolari. Au apărut primele afaceri private, dar cele mai multe din ruina fabricilor comuniste. După 2000, după apariţia investiţiilor străine şi a multinaţionalelor, economia a început să se schimbe într-un sens pozitiv, au apărut din ce în ce mai mult afaceri private de la zero care au oferit produse şi servicii mult mai bune. Intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană a început să schimbe faţa României, şi a businessului, au apărut corporatiştii, au apărut clădirile de birouri, supermarketurile, creditele ipotecare şi de consum pentru populaţie, iar băncile au început să finanţeze din ce în ce mai mult afacerile private.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
-
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
De la 40 de miliarde de dolari (40 de miliarde de euro), PIB-ul României a crescut în opt ani până la aproape 150 de miliarde de euro. Criza începută la finalul lui 2008 a întrerupt acest ritm de creştere, şi a dat înapoi multe afaceri şi companii.
Au apărut insolvenţele şi multe companii şi branduri româneşti au ajuns pe mâna lichidatorilor judiciari. În 2009 şi 2010, anii cei mai dramatici ai crizei, PIB-ul a coborât la 120-125 de miliarde de euro, iar 500.000 de oameni şi-au pierdut joburile, sute de mii de oameni nu şi-au mai plătit creditele la bancă, iar mulţi şi-au pierdut şi apartamentele luate pe credit. Din 2012 situaţia s-a schimbat dramatic, economia înregistrând din nou un ritm de creştere susţinut, pe fondul scăderii dobânzilor bancare, a măsurilor luate în întreaga lume pentru evitarea intrării într-o nouă recesiune globală şi nu în ultimul rând prin apariţia a multor altor afaceri şi companii.
De la 120 de miliarde de euro, PIB-ul a depăşit 200 de miliarde de euro în 2018, salariile s-au dublat, inflaţia a scăzut, iar cursul valutar leu/euro a rămas stabil, ceea ce a majorat foarte mult puterea de cumpărare.
Din păcate, România a pierdut 4-5 milioane de români care au plecat la muncă în afară, cu o şansă minimă de întoarcere în masă a acestora.
Întrebarea pentru următorul deceniu este care vor fi motoarele de creştere pentru România, şi pentru toată regiune Europei Centrale şi de Est în condiţiile în care modelul investiţiilor străine începe să apună? Pentru a găsi un răspuns la această întrebare, Ziarul Financiar l-a invitat pe Witold Orlowski, unul dintre cei mai cunoscuţi economişti polonezi şi parte a echipei celui care a făcut reforma în Polonia, Leszek Balcerowitz, o reformă care a permis Poloniei să-şi crească PIB-ul de 10 ori în 30 de ani. România a reuşit numai de 5 ori.
Ca în fiecare an, Ziarul Financiar a premiat cele mai valoroase companii din România, o oglindă a tranzacţiilor realizate a evoluţiei bursei şi în ultimul rând a evoluţiei companiilor. În acest an, Topul Celor Mai Valoroase 10 Companii din România este: 1. UiPath – 6,3 miliarde de dolari, 2. Petrom – 5 miliarde de euro, 3. Hidroelectrica - 4 miliarde de euro, 4. Romgaz - 2,1 miliarde euro, 5. Banca Transilvania -2,6 miliarde euro, 6. Automobile Dacia -2,5 miliarde euro, 7. BCR – 2,4 miliarde euro, 8. BRD - 2 miliarde euro, 9. GlobalWorth- 2 miliarde euro, 10. Dedeman - 2 miliarde euro.
Ziarul Financiar a mai acordat cinci premii speciale pentru: Nuclearelectrica, cea mai mare creştere din Top Cele Mai Valoroase Companii din România, Horaţiu Ţepeş - Bilka Steel, unul dintre cele mai spectaculoase businessuri româneşti, SAP România, cea mai rapidă creştere, Dan Ostahie - Altex, o prezenţă constantă în Topul 100, şi Super Bet România, compania care a atras una din cele mai mari finanţări, de 175 de milioane de euro de la fondul de investiţii american Blackstone, evaluând compania la nu mai puţin de 700 de milioane de euro.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 12:59
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina