GALERIE FOTO Procesoarele proiectate la Timişoara sunt folosite de Intel pentru tehnologii de ultimă generaţie

Procesoarele concepute la Timişoara de către inginerii companiei Movidius, care dezvoltă tehnologie de ultimă generaţie şi care a fost recent achiziţionată de Intel, vor fi folosite pe drone inteligente dar şi pe echipamente de realitate virtuală, relatează corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
601 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Procesoarele proiectate la Timişoara sunt folosite de Intel pentru tehnologii de ultimă generaţie

GALERIE FOTO Procesoarele proiectate la Timişoara sunt folosite de Intel pentru tehnologii de ultimă generaţie

VEZI GALERIA FOTO MAI JOS

Modivius, care a fost cumpărată recent de gigantul american Intel, colaborează cu Google la realizarea unui telefon super-inteligent, precum şi cu cel mai mare producător de drone comerciale din lume. Compania are sediul în Dublin, Irlanda, centrul de software la Timişoara şi biroul de vânzări în California.

Modivius şi-a deschis filiala din “capitala Banatului” în urmă cu unsprezece ani. Dacă la început în biroul din Timişoara lucrau doar trei angajaţi, în noiembrie 2016, când a fost cumpărată de Intel, numărul acestora a ajuns la 100, ingineri în software şi hardware.

“Noi facem un procesor cu arhitectură specială, care consumă puţină baterie de la dispozitivele mobile şi poate să proceseze o cantitate mare de informaţii de la camere, în timp real. Astfel, acest procesor adaugă o inteligenţă artificială dispozitivelor electronice”, explică managerul Movidius Timişoara, Valentin Mureşan.

Procesorul construit de Movidius se numeşte Myriad2, şi va avea “proprii ochii”, putând observa în timp real tot ce îl înconjoară. Centrul din Timişoara a proiectat platforma software, iar biroul de design din Dublin al companiei a realizat, fizic, procesorul.

Valentin Mureşan explică faptul că Intel a luat decizia de a cumpăra Movidius pentru că nu a reuşit să construiască procesoare atât de performante.

“Am venit cu o soluţie de procesor pe care ei au încercat să o construiască, dar noi am reuşit să venim cu o soluţie mai bună decât a lor. Fiind mai mari, şi-au permis să ne cumpere într-un moment în care eram cu câteva produse si prototipuri foarte de succes, creând noi pieţe. Le-am dovedit că avem ceea ce lor le trebuie. În momentul în care au fost cumpăraţi de Intel, în noiembrie 2016, aveam o cifră de afaceri de trei milioane de dolari la 100 de oameni. Dar la nivel de grup, cifra de afaceri era de 25 de milioane de dolari, în ultimul an. În Hi-Tech, important este să fii înaintea competiţiei tot timpul în privinţa soluţiilor tehnologice, încât cei care fac dispozitive electronice de ultimă generaţie la nivel global să fie obligaţi să cumpere de la tine, nu de la competiţie”, explică managerul Movidius Timişoara.

Valentin Mureşan spune că procesoarele construite la Timişoara vor fi folosite de Intel pentru construirea de platforme pentru drone inteligente, pentru realitate virtuală şi pentru supraveghere video. De asemenea, nu este exclusă varianta ca procesoarele Myriad2 să fie utilizate şi la alte produse ale gigantului american. “Intel mai are pieţe foarte puternice pe Internet of Things (IoT). Practic, în viitorul apropiat, fiecare dispozitiv electronic va avea un fel de ID, la fel ca laptop-ul sau smartphone-ul, şi se va putea comunica cu el.

De asemenea, Intel este foarte bun pe generaţiile viitoare de reţele de comunicare mobilă. Momentan, există 3G şi 4G, ei lucrează la tehnologii de gen 5G. Totodată, Intel devine interesat şi de domeniul automotive, unde apar aceste maşini autonome care sunt conectate între ele, maşini inteligente care sunt, practic, nişte roboţi. De asemenea, apare încă un domeniu foarte interesant de„machine learning” (n.r. calculatoare care învaţă). În prezent, telefoanele mobile sunt inteligente, au o mulţime de aplicaţii, dar pe ele va apărea, şi cu ajutorul procesorului nostru, o inteligenţă artificială. În viitor, telefonul va dispărea ca un dispozitiv pe care-l ţii în mână şi îl duci la ureche. Va fi doar un microfon cu un procesor pe care nu-l vezi, ca un nasture mai mare. Totul se miniaturizează, devine mai inteligent, consumă mai puţină baterie. Practic, aceasta este tehnologia la care şi noi contribuim”, explică Valentin Mureşan.

Movidius a devenit cunoscută şi după ce a încheiat două parteneriate importante, în ultimii ani. Este vorba de Google şi de DJI, cel mai mare producător de drone comerciale din lume. Tehnologia realizată de timişorenii de la Movidius este folosită în construcţia de drone, de telefoane mobile, camera inteligente şi alte dispozitive de ultima generatie. În anul 2014, procesorul Myriad2 a ajuns şi în dispozitivele ce folosesc tehnologia Tango, în urma unui parteneriat încheiat cu Google. Tango poate realiza hărţi în interiorul clădirilor cu ajutorul a trei camere care procesează în timp real sau poate asista nevăzătorii, prin intermediul telefonului lor mobil, care “vede” pentru ei şi îi ghidează prin informaţii audio.

Movidius colaborează şi cu compania DJI din China, cel mai mare producător de drone comerciale din lume. Cu ajutorul procesorului realizat de Movidius, dronele devin din ce în ce mai inteligente şi practic ajung să se autopiloteze. Tehnologia dezvoltată de timişorenii de la Movidius a ajuns chiar şi pe faimoasele drone comerciale DJI Phantom 4, care au un sistem format dintr-un procesor şi patru camere video. Softul de pe procesor este realizat la Timişoara şi oferă dronelor abilitatea de a detecta şi evita obstacole în timp real.

“Cu ajutorul unei aplicaţii instalate pe dronă, care are mai multe camere, în timp real, aproape instantaneu pentru om, reuşeşte să proceseze imagini de la toate camerele existente pe dronă şi să identifice şi să evite obstacole. Dacă ai o dronă care zboară între două puncte şi o ghidezi fără să vrei să înainteze către un pom, drona ştie să evite pomul. Tehnologia noastră furnizează inteligenţă acestor dispozitive electronice”, explică Valentin Mureşan.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici