Garanţia pentru "Prima Casă", acordată şi pentru construirea de locuinţe

Garanţia statului pentru creditele contractate în vederea achiziţionării primei locuinţe, în limita a 60.000 euro, va fi acordată şi în cazul persoanelor care solicită împurmutul pentru a construi o casă, a decis Guvernul prin completarea normelor de aplicare a Programului "Prima Casă".

Urmărește
208 afișări
Imaginea articolului Garanţia pentru "Prima Casă", acordată şi pentru construirea de locuinţe

Garanţia pentru "Prima Casă", acordată şi pentru construirea de locuinţe (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Executivului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Informaţia a fost confirmată, la finalul şedinţei, de premierul Emil Boc, care a precizat că programul nu va fi aplicat doar pentru locuinţe terminate şi înscrise în Cartea Funciară, ci şi pentru case neterminatem aflate în faza de construcţie, sau aflate în stadiu de proiect şi care urmează să fie construite.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a explicat la rândul său că, în situaţia achiziţiei unei locuinţe care urmează să fie construită sau a unei construcţii "la roşu", beneficiarul va depune la bancă o cerere de finanţare însoţită de un antecontract de vânzare-cumpărare a locuinţei sau va prezenta contractul încheiat cu o firmă de construcţie.

Banca va emite în acest caz o promisiune unilaterală de creditare, respectiv un document prin care finanţatorul îşi exprimă disponibilitatea de a acorda o finanţare unui beneficiar care, la data acordării, trebuie să se încadreze în condiţiile de eligibilitate ale Programului. Documentul va avea valabilitate pe perioada de construcţie a locuinţei, dar nu mai mult de 18 luni.

"Deci banca spune «îţi promit că te voi credita pentru construcţia acestei locuinţe dacă vei obţine o promisiune de garantare». Aici intervine Fondul de Garantare, statul român care emite la rându-i promisiunea de garantare", a explicat Pogea.

În momentul în care locuinţele sunt finalizate, promisiunile de creditare şi de garantare se transformă într-un contract de garantare, iar beneficiarul intră în posesia banilor pentru a putea plăti constructorului locuinţa, care devine ipotecă de gradul I în favoarea Ministerului Finanţelor.

Întrebat dacă în acest program pot fi construite locuinţe şi în regie proprie, ministrul a răspuns negativ.

"În termen de şapte zile, băncile vor transmite Fondului de Garantare şi Ministerului de Finanţelor nivelul total al costurilor pentru cele care s-au calificat, precum şi valoarea estimată a finanţărilor care urmează să fie garantate şi a promisiunilor de garantare pentru anul 2009. În cazul în care valoarea totală a finanţărilor care a fost solicitată de către bănci depăşeşte plafonul de un miliard lei, atunci Fondul este autorizat, cu acordul prealabil al Ministerului de Finanţe, să efectueze alocări prorata în cadrul acestuia, adică să stimuleze băncile care vin cu cea mai bună ofertă", a spus Pogea.

Fondul Naţional de Garantare este autorizat să evalueze la intervale regulate de trei luni modul de utilizare al plafonului de garantare de către bănci şi să efectueze realocări între finanţatori, în funcţie de gradul de utilizare a plafoanelor.

Persoanele care vor lua credit prin programul Prima Casă vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR plus maxim 2,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici