- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gazele pentru companii se vor scumpi după ce Guvernul va prezenta în iunie o nouă formulă de calcul
Preţul gazelor livrate companiilor va creşte după ce Guvernul s-a angajat să prezinte FMI la începutul lunii iunie o nouă formulă de calcul a tarifelor, care să evidenţieze mai bine evoluţiile de pe plan internaţional, a declarat pentru MEDIAFAX şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
Guvernul îşi asumase la evaluarea precedentă a FMI că până la 1 aprilie 2011 va stabili un calendar de ajustare pentru a se ajunge la nivelul integral al formulei de preţ bazat pe Costului Unitar al Gazelor (CUG) până la finele lui 2011 pentru consumatorii non-casnici.
Această ţintă nu a fost respectată de către Guvern, astfel că a fost trecută ca acţiune prioritară în noua scrisoare de intenţie şi va trebui să fie îndeplinită până la data board-ului FMI din iunie, a spus Franks.
CUG-ul reprezintă o sumă fixă unitară stabilită anual de către reglementatorul naţional în energie, care arată gradul de acoperire a costurilor legate de achiziţia gazelor naturale de la producători şi stă la baza preţurilor pe care le pot solicita distribuitorii.
Potrivit lui Franks, Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă prin care va prezenta separat formule de calcul pentru preţul la gaze în cazul consumatorilor casnici pe de o parte şi pentru companii, pe de altă parte.
El a arătat că în diferite perioade ale anului formula actuală ia în calcul preţul intern al gazelor şi o medie a preţului internaţional, iar pentru că ponderea gazelor din extern variază, costul unitar variază, de asemenea.
Potrivit datelor ANRE, ponderea cea mai mare a gazelor din import este în lunile de iarnă, când poate ajunge şi la peste 40%, însă în lunile de vară se folosesc aproape exclusiv gaze din producţia internă.
"Vom încerca să lucrăm cu ANRE la o formulă care să echilibreze aceste fluctuaţii de pe parcursul anului, iar apoi acest lucru va determina anumite creşteri în preţuri, care vor fi necesare. Nu am stabilit încă procentul cu care vor creşte aceste preţuri, pentru că depinde de cât de mult echilibru se va găsi în noua formulă", a spus Franks.
Oficialul FMI a spus, fără să menţioneze cifre, că există o ajustare semnificativă a preţurilor care va trebui efectuată până în 2015, când preţurile ar trebuie complet liberalizate, în condiţiile în care în ultimele şase sau opt luni, preţurile internaţionale au crescut destul de puternic, mărind, astfel, decalajul faţă de costurile interne.
"Preţurile internaţionale ar putea fi mai stabile în următorii ani sau nu. Dar, cu siguranţă, procesul de ajustare trebuie să înceapă acum", a spus Franks.
Anterior, oficialul FMI a declarat că preţurile la gaze vor fi liberalizate în etape, până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei.
Franks a adăugat că este total nerealist să se creadă că atunci când preţurile internaţionale cresc, ţări precum SUA, Germania şi Japonia vor plăti mai mult, iar România nu.
FMI a finalizat luni prima evaluare din noul acord. România a încheiat în martie un nou acord, de tip preventiv, pentru doi ani, cu o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are la FMI. Acordul va fi însoţit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO