- Home
- Economic
- ANAPA, RUSIA, (07.12.2012, 15:49)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gazprom a început construcţia gazoductului South Stream
Grupul rus Gazprom a început vineri, în prezenţa preşedintelui rus, Vladimir Putin, lucrările de construcţie la gazoductul South Stream, care ar trebui să aprovizioneze Europa de Sud cu gaze naturale din Rusia, ocolind Ucraina, şi rivalizează cu proiectul european Nabucco.
Urmărește
530 afișări
Gazprom a început construcţia gazoductului South Stream (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Gazprom a invitat peste 100 de jurnalişti şi oficiali în apropierea staţiunii Anapa, de pe malul Mării Negre, pentru a asista la starul lucrărilor, potrivit AFP.
Proiectul de 2.380 de kilometri, ale cărui costuri sunt estimate la 16,5 miliarde de euro, ar trebui să permită Rusiei să livreze anual 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale către Europa. Volumul South Stream ar reprezenta circa 10% din consumul estimat pentru UE în 2020, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Gazoductul Rusiei va fi construit pe sub Marea Neagră până în Bulgaria, după care va tranzita Serbia, Ungaria, Slovenia şi Italia, evitând teritoriul Ucrainei, pe unde trec deja volume importante de gaze naturale destinate Europei.
Dispute repetate între Moscova şi Kiev asupra preţurilor la gaze au afectat de mai multe ori livrările pe timp de iarnă către clienţii europeni ai Gazprom, determinând grupul rus şi companiile de utilităţi din Europa să caute soluţii alternative.
Partea de gazoduct care va fi construită pe sub Marea Neagră se află în responsabilitatea unui consorţiu format din Gazprom (50%), Eni Italia (20%), EDF Franţa (15%) şi Wintershall Germania (15%), o subsidiară BASF.
Grupul rus a dat în folosinţă în nordul Europei anul trecut gazoductul Nord Stream, construit pe sub Marea Baltică. Acesta are o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, care urmează să fie suplimentată.
Startul construcţiei South Stream vine într-un moment dificil pentru Gazprom pe piaţa europeană, potrivit AFP.
Criza economică a condus la declinul consumului în Europa, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, care se aşteaptă ca acest trend să continue şi în acest an.
Situaţia a determinat mulţi dintre clienţii Gazprom să conteste prevederi restrictive din contractele pe termen lung, iar grupul rus a fost nevoit să ofere discount-uri mai multor companii, inclusiv GDF Suez Franţa.
Relaţiile sunt încordate, de asemenea, şi în plan politic. Gazprom este ţinta unei investigaţii a Comieiei Europene privind practici anticoncurenţiale.
Principalul rival al South Stream este proiectul Nabucco. Acţionarii Nabucco sunt Bulgarian Energy Holding, Transgaz, Botas (Turcia), OMV (Austria), MOL (Ungaria) şi RWE (Germania).
Nabucco Vest, un gazoduct de 1.300 de kilometri susţinut de Uniunea Europeană, concurează cu Trans-Adriatic Pipeline (TAP), pentru dreptul de a exporta gaze naturale din proiectul Shah Deniz, de la Marea Caspică, care ar putea conţine rezerve de 1.200 de miliarde de metri cubi. UE vrea să-şi diversifice importurile de gaze naturale.
Nabucco Vest ar trebui să transporte gaze naturale de la graniţa Turciei cu Bulgaria către un hub din Baumgarten, Austria, tranzitând Bulgaria, România şi Ungaria. Gazoductul este o variantă mai scurtă a unei conduct care ar fi traversat şi Turcia. Turcia şi Azerbaidjan au semnat un acord de 7 miliarde de dolari pentru construcţia unui gazoduct pe teritoriul turc (Trans-Anatolia Pipeline - Tanap).
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe