Gazprom a redirecţionat o zi, pe alte rute, jumătate din gazele care tranzitează Ucraina spre Europa
Gazprom a redirecţionat pe alte rute de export, timp de o zi, jumătate din cantitatea de gaze care tranzitează Ucraina către Europa, într-un avertisment adresat autorităţilor de la Kiev, cu care se află într-un conflict referitor la preţuri.
Gazprom a redirecţionat o zi, pe alte rute, jumătate din gazele care tranzitează Ucraina spre Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Grupul rus a precizat că volumul livrărilor către Europa nu a fost afectat de această operaţiune.
"Ne aflăm la începutul unui lung proces de redirecţionare a livrărilor de gaze, de pe teritoriul ucrainean către subsidiara noastră Beltransgaz şi noile rute submarine de export", a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.
Rusia este blocată de mult timp în negocieri cu Ucraina referitoare la preţul gazelor, considerat prea mare de autorităţile de la Kiev.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
Gazprom cere în schimbul unui tarif mai mic o participaţie la compania care administrează gazoductele pe teritoriul Ucrainei.
Până în prezent, negocierile nu au dus la perturbarea librărilor de gaze către Europa, aşa cum s-a întâmplat în 2006 şi 2009.
Anul trecut, Gazprom a cumpărat de la Belarus o conductă care porneşte din nordul Siberiei şi tranzitează această ţară către Europa.
Gazprom a dat totodată în exploatare, în noiembrie 2011, primul tronson al conductei Nord Stream, prin care livrează gaze Germaniei pe sub Marea Baltică, urmând să dubleze în acest an capacitatea de transport a gazoductului, cu un al doilea tronson.
Grupul rus intenţionează să crească în 2012 exporturile totale de gaze în Europa, pentru care asigură circa un sfert din necesar, de la 150 de miliarde de metri cubi la peste 160 de miliarde de metri cubi.
Înainte de lansarea Nord Stream, aproximativ 80% din gazele livrare Europei tranzitau Ucraina, iar restul Belarus.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO