- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gazprom a reluat livrările de gaz către Europa
Ucraina primeşte din nou, marţi dimineaţă, gaz rusesc destinat Europei, a anunţat un oficial din cadrul companiei ruse Gazprom.
Gazprom a reluat livrările de gaz către Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"La 04.00 ora Moscovei (03.00 ora României), am dat ordin (de începere a pregătirilor pentru reluarea livrărilor - n.red.), tranzitul va începe la ora locală 10.00 (09.00 ora României)", declarase anterior Serghei Kuprianov, citat de RIA Novosti.
Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, afirmase anterior că Gazprom a reluat livrările de gaze către Europa tranzitând teritoriul ucrainean marţi, la ora 01.00 GMT (03.00 ora României).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"La 04.00 ora Moscovei (03.00 ora României) Gazprom a dat drumul gazelor către Europa", a declarat aceasta adăugând că a vizitat un punct de control de la sediul companiei ruse şi îndreptându-se către Kiev, unde a discutat cu oficialii responsabili despre condiţiile reluării tranzitului.
Timoşenko a asistat luni, la Moscova, la semnarea acordurilor între companiile energetice rusă şi ucraineană, Gazprom şi Naftogaz, care pun capăt diferendului între Moscova şi Kiev.
În timpul semnării, ea declarase că se aşteaptă la reluarea livrărilor de gaze ruseşti către Europa "în următoarele ore".
"Gazprom a primit ordin de începere a livrării gazelor în toate direcţiile" şi "este pregătită să răspundă cererii zilnice a consumatorilor europeni", a confirmat Putin în timpul ceremoniei de semnare a contractelor. El a adăugat că speră că tranzitul gazelor ruseşti către Europa va fi reluat în curând.
De fapt, Putin a declarat că documentele semnate, privind aprovizionarea cu gaze a Ucraineni şi tranzitul hidrocarburilor pe teritoriul acesteia către Europa, sunt valabile pe o perioadă de zece ani.
El a apreciat totodată că prezenţa observatorilor mobilizaţi săptămâna trecută la insistenţa Rusiei nu mai este necesară.
În opinia sa, Rusia şi Ucraina au convenit asupra "unei formule a (preţurilor) pieţei europene pentru comercializarea gazelor începând de la 1 ianuarie 2009".
Detaliile contractelor nu se cunosc, dar Timoşenko a dezvăluit că preţul mediu al gazelor ruseşti pentru Ucraina în 2009 va urca la 230 de dolari pe mia de metri cubi.
"Estimăm (...) că vom ajunge la nivelul de 230 de dolari pe an", a precizat aceasta, adăugând că de altfel tariful în 2010 va rămâne cu "10 la sută mai mic faţă de cel aplicat statelor europene".
Ucraina a obţinut din partea Rusiei, la un preţ de 167 de dolari pe mia de metri cubi, 11 miliarde de metri cubi de gaz tehnic necesar menţinerii presiunii în conducte, care a constituit unul dintre diferendurile între Kiev şi Moscova.
Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, adversar politic al lui Timoşenko, nu a reacţionat marţi dimineaţa faţă de anunţul privind acordul, dar unul dintre subordonaţii săi a criticat dur această înţelegere. "Acordăm Rusiei reduceri de peste 60 la sută pentru tranzit (...) şi vom ajunge să subvenţionăm Gazprom", a declarat reprezentantul preşedinţiei pentru securitatea energetică, Bogdan Sokolovski, citat de Interfax.
Cu un preţ anual între 235 şi 240 de dolari, factura riscă să treacă de 300 de dolari pentru consumatorii finali ucrainei, a remarcat acesta, estimând că urmează "o etapă dificilă pentru economia ucraineană".
Prudentă în urma numeroaselor tatonări din ultimele zile, Comisia Europeană a cerut luni să ştie ora exactă a reluării livrărilor către Europa. "Observatorii noştri vor urmări când va fi reluat efectiv tranzitul gazelor", potrivit unui comunicat.
Citeşte şi:
Rusia şi Ucraina semnează contractul privind reluarea livrărilor de gaz
Preţul gazului rusesc livrat Ucrainei - 235 de dolari
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO