Gazprom a renunţat la oferta de preluare a distribuitorului elen de gaze DEPA

Gazprom nu a depus o ofertă fermă de preluare a distribuitorului elen de gaze DEPA, până la termenul limită care a expirat luni, în timp ce pentru operatorul reţelei de gaze DESFA singura ofertă a venit din partea grupului SOCAR din Azerbaidjan.

Urmărește
135 afișări
Imaginea articolului Gazprom a renunţat la oferta de preluare a distribuitorului elen de gaze DEPA

Gazprom a renunţat la oferta de preluare a distribuitorului elen de gaze DEPA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Grupul rus ar fi urmat să fie singurul ofertant pentru DEPA, dar Gazprom nu a depus o ofertă fermă din cauza unui dezacord legat de preţul la care ar fi urmat să fie livrate gaze populaţiei, potrivit unor surse citate de publicaţia elenă Capital.

Grecia plăteşte în prezent pentru gazele importate din Rusia cu 30% peste preţul mediu de la nivelul Uniunii Europene, iar guvernul de la Atena spera să obţină un preţ mai mic.

Singura companie care a concurat Gazprom pentru preluarea DEPA este M&M Gas, companie mixtă între companiile elene Motor Oil şi Mytilineos, dar potrivit unor surse nici M&M nu a depus o ofertă până la termenul limită.

Gazprom a făcut o ofertă preliminară de 900 de milioane de euro pentru DEPA, iar M&M de 550 de milioane de euro.

Incapacitatea de a atrage o ofertă pentru DEPA este stânjenitoare pentru guvernul elen, care a prelungit termenul limită de depunere pentru Gazprom.

În cazul DESFA, o altă companie din Rusia, Sintez, şi-ar fi retras interesul, potrivit unor informaţii, astfel că singurul ofertant a rămas SOCAR.

Cele două companii din sectorul gazelor erau considerate "bijuteriile coroanei" pentru programul ambiţios de privatizări al Greciei.

De la primul program de salvare, din 2010, Grecia nu a reuşit să respecte ţintele de privatizări şi a modificat intenţia de a obţine 50 de miliarde de euro din vânzări de active până la sfârşitul deceniului.

În prezent, guvernul vrea să obţină din privatizări 11,1 miliarde de euro până la sfârşitul lui 2016, 25 de miliarde de euro până în 2020 şi 50 de miliarde de euro într-o perioadă nespecificată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici