- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gazprom admite că are datorii către Belarus similare ca valoare cu restanţele fostului stat sovietic
Grupul rus Gazprom a recunoscut luni că datorează Belarusului o sumă apropiată de valoarea restanţelor înregistrate de autorităţile bieloruse la plata livrărilor de gaze naturale.
Gazprom admite că are datorii către Belarus similare ca valoare cu restanţele fostului stat sovietic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Gazprom a învinovăţit, însă, Belarusul pentru crearea problemelor legate de plăţi.
Purtătorul de cuvânt al grupului, Sergei Kuprianov, a declarat jurnaliştilor că datoriile părţii ruse pentru tranzitul de gaze naturale către Europa au apărut după ce autorităţile de la Minsk au blocat efectiv plăţile Gazprom.
Începând din iunie, Gazprom va percepe un tarif de 270 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze livrate Belarusului, a adăugat el.
Rusia a redus livrările către fostul stat sovietic cu 15% luni, încercând să preseze Belarusul să-şi plătească datoriile. Decizia a cauzat temeri în Europa privind o perturbare a aprovizionării cu gaze naturale ruseşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Belarus are datorii de 192 milioane de dolari către Gazprom, potrivit părţii ruse, şi este cea de-a doua ţară de tranzit a gazelor ruseşti către Europa după volumul care îi traversează teritoriul. Belarus a refuzat să recunoască datoria şi a anunţat vineri că Gazprom îi datorează 200 de miloane de dolari din taxe de tranzit.
Gazprom a anunţat recent că Belarus a plătit 150 de dolari pe 1.000 de metri cubi de gaze importate din Rusia, în loc de preţul de 169,2 dolari pe 1.000 de metri cubi cerut de grupul rus în primul trimestru al anului, respectiv 184,8 dolari în cel de-al doilea trimestru.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO