- Home
- Economic
- MOSCOVA, (12.05.2014, 18:29)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gazprom ameninţă că va opri livrările de gaze pentru Ucraina începând din 3 iunie. Rusia va negocia o reducere de preţ doar după plata datoriilor
Gazprom va sista livrările de gaze destinate Ucrainei începând din 3 iunie, dacă Administraţia de la Kiev nu va efectua plăţi în avans pentru luna iunie, anunţă preşedintele companiei ruse, Aleksei Miller.
Urmărește
2540 afișări
Gazprom ameninţă că va opri livrările de gaze pentru Ucraina începând din 3 iunie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Dacă Ucraina nu va plăti anticipat gazele pe luna iunie, Gazprom va informa înainte de 3 iunie partea ucraineană în legătură cu gazele care vor fi livrate. Dacă nu vor fi plătite în avans, Ucraina nu va primi niciun metru cub de gaze în iunie", a explicat Miller, citat de AFP.
Rusia va negocia cu Ucraina o reducere de preţ la gaze doar după plata datoriilor
Rusia va discuta cu Ucraina despre un compromis privind preţul gazelor naturale doar după ce ţara vecină îşi va plăti datoriile pentru livrările efectuate, a declarat luni Anatoli Ianovski, secretar de stat în Ministerul rus al Energiei, transmite Bloomberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
Ucraina nu s-a folosit de fondurile primite în cadrul programului internaţional de finanţare în valoare de 27 de miliarde de dolari pentru a plăti datoriile pentru gazele primite, a spus Ianovski la Moscova.
Statul ucrainean a primit săptămâna trecută prima tranşă de ajutor internaţional, de 3,2 miliarde de dolari.
Grupul rus Gazprom cere Ucrainei 3,51 de miliarde de dolari pentru gazele livrate în 2013 şi în primele patru luni ale acestui an.
Europa importă 30% din necesarul de gaze din Rusia, iar jumătate din cantitate traversează Ucraina, securitatea energetică a UE depinzând din acest motiv de stabilitatea ţării de tranzit.
Ucraina importă din Rusia pentru jumătate din consumul de gaze şi a încercat să renegocieze un contract din 2009 încă dinainte de izbucnirea protestelor populare la Kiev, în noiembrie anul trecut.
Rusia nu are nevoie de "durere şi suferinţă" în Ucraina, a spus Ianovski, întrebat fiind de sancţiuni.
"Dorim relaţii comerciale normale şi să primim un preţ normal pentru produsele noastre", a arătat oficialul rus.
Gazprom a majorat în aprilie preţul gazelor livrate Ucrainei cu 81%, la 485 de dolari pentru o mie de metri cubi, mai mult decât pentru orice ţară din UE.
Citeşte şi:
Gazprom creşte cu 26% preţul gazelor livrate Ucrainei, la două zile după o majorare de 44%
Ianovski a mai spus că Gazprom trebuie să ceară Ucrainei plata în avans a gazelor, pentru că nu poate continua să permită acumularea datoriilor.
Rusia urmează să prezinte Ucrainei, în această lună, o factură preliminară pentru gazele care vor fi livrate în iunie, a declarat săptămâna trecută ministrul Energiei, Alexandr Novak.
Măsura va crea probabil probleme în aprovizionarea Ucrainei şi implicit riscuri pentru tranzitul către ţările UE, a spus Ianovski. El a avertizat că statele UE ar putea avea de suferit în timpul iernii, dacă Ucraina nu a umplut capacităţile subterane de stocare.
Luna trecută, Ucraina aproape a dublat importurile de gaze din Rusia, la 2,6 miliarde de metri cubi, conform datelor Ministerului rus al Energiei.
Potrivit Gas Infrastructure Europe, facilităţile ucrainene de stocare conţineau la începutul lunii mai 8,5 miliarde de metri cubi de gaze, mai puţin de jumătate din cantitatea necesară la începutul iernii.
În discuţiile trilaterale dintre Ucraina, UE şi Rusia care au avut loc pe 2 mai la Varşovia, autorităţile ucrainene au refuzat să dezvăluie informaţii privind stocurile de gaze. O a doua rundă de discuţii ar putea avea loc pe 15-16 mai, a arătat Ianovski.
Premierul rus Dmitri Medvedev se întâlneşte luni cu directorul general al Gazprom, Alexei Miller.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:03
Nicu Ştefănuţă: Noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă
-
astăzi, 13:51
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est