Gazprom ameninţă că va opri livrările de gaze pentru Ucraina începând din 3 iunie. Rusia va negocia o reducere de preţ doar după plata datoriilor

Gazprom va sista livrările de gaze destinate Ucrainei începând din 3 iunie, dacă Administraţia de la Kiev nu va efectua plăţi în avans pentru luna iunie, anunţă preşedintele companiei ruse, Aleksei Miller.

Urmărește
2540 afișări
Imaginea articolului Gazprom ameninţă că va opri livrările de gaze pentru Ucraina începând din 3 iunie. Rusia va negocia o reducere de preţ doar după plata datoriilor

Gazprom ameninţă că va opri livrările de gaze pentru Ucraina începând din 3 iunie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă Ucraina nu va plăti anticipat gazele pe luna iunie, Gazprom va informa înainte de 3 iunie partea ucraineană în legătură cu gazele care vor fi livrate. Dacă nu vor fi plătite în avans, Ucraina nu va primi niciun metru cub de gaze în iunie", a explicat Miller, citat de AFP.

Rusia va negocia cu Ucraina o reducere de preţ la gaze doar după plata datoriilor

Rusia va discuta cu Ucraina despre un compromis privind preţul gazelor naturale doar după ce ţara vecină îşi va plăti datoriile pentru livrările efectuate, a declarat luni Anatoli Ianovski, secretar de stat în Ministerul rus al Energiei, transmite Bloomberg.

Ucraina nu s-a folosit de fondurile primite în cadrul programului internaţional de finanţare în valoare de 27 de miliarde de dolari pentru a plăti datoriile pentru gazele primite, a spus Ianovski la Moscova.

Statul ucrainean a primit săptămâna trecută prima tranşă de ajutor internaţional, de 3,2 miliarde de dolari.

Grupul rus Gazprom cere Ucrainei 3,51 de miliarde de dolari pentru gazele livrate în 2013 şi în primele patru luni ale acestui an.

Europa importă 30% din necesarul de gaze din Rusia, iar jumătate din cantitate traversează Ucraina, securitatea energetică a UE depinzând din acest motiv de stabilitatea ţării de tranzit.

Ucraina importă din Rusia pentru jumătate din consumul de gaze şi a încercat să renegocieze un contract din 2009 încă dinainte de izbucnirea protestelor populare la Kiev, în noiembrie anul trecut.

Rusia nu are nevoie de "durere şi suferinţă" în Ucraina, a spus Ianovski, întrebat fiind de sancţiuni.

"Dorim relaţii comerciale normale şi să primim un preţ normal pentru produsele noastre", a arătat oficialul rus.

Gazprom a majorat în aprilie preţul gazelor livrate Ucrainei cu 81%, la 485 de dolari pentru o mie de metri cubi, mai mult decât pentru orice ţară din UE.

Ianovski a mai spus că Gazprom trebuie să ceară Ucrainei plata în avans a gazelor, pentru că nu poate continua să permită acumularea datoriilor.

Rusia urmează să prezinte Ucrainei, în această lună, o factură preliminară pentru gazele care vor fi livrate în iunie, a declarat săptămâna trecută ministrul Energiei, Alexandr Novak.

Măsura va crea probabil probleme în aprovizionarea Ucrainei şi implicit riscuri pentru tranzitul către ţările UE, a spus Ianovski. El a avertizat că statele UE ar putea avea de suferit în timpul iernii, dacă Ucraina nu a umplut capacităţile subterane de stocare.

Luna trecută, Ucraina aproape a dublat importurile de gaze din Rusia, la 2,6 miliarde de metri cubi, conform datelor Ministerului rus al Energiei.

Potrivit Gas Infrastructure Europe, facilităţile ucrainene de stocare conţineau la începutul lunii mai 8,5 miliarde de metri cubi de gaze, mai puţin de jumătate din cantitatea necesară la începutul iernii.

În discuţiile trilaterale dintre Ucraina, UE şi Rusia care au avut loc pe 2 mai la Varşovia, autorităţile ucrainene au refuzat să dezvăluie informaţii privind stocurile de gaze. O a doua rundă de discuţii ar putea avea loc pe 15-16 mai, a arătat Ianovski.

Premierul rus Dmitri Medvedev se întâlneşte luni cu directorul general al Gazprom, Alexei Miller.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici