Gazprom anunţă oprirea completă a livrărilor de gaze către francezii de la Engie

Gazprom urmează să oprească toate livrările de gaze către compania franceză Engie începând de joi, invocând un litigiu de plată, ceea ce sporeşte îngrijorările legate de livrările ruseşti către Europa, în timp ce Franţa şi vecinii săi caută alternative, conform Financial Times.

Urmărește
384 afișări
Imaginea articolului Gazprom anunţă oprirea completă a livrărilor de gaze către francezii de la Engie

Grupul de gaze deţinut de statul rus a declarat marţi seara târziu că va suspenda integral livrările către Engie începând cu 1 septembrie până la rezolvarea disputei, afirmând că nu a “primit plata integrală pentru gazul furnizat către Engie în luna iulie în baza contractelor existente”.

Engie, care este cel mai mare furnizor francez de gaze pentru gospodării şi companii, avertizase anterior că livrările sale din Rusia vor fi reduse, invocând un dezacord “privind aplicarea unor contracte”.

Reducerea completă a livrărilor vine după ce, în ultimele săptămâni, fluxul de gaze ruseşti către Europa a scăzut, ceea ce a determinat avertismente din partea politicienilor europeni că livrările ar putea fi oprite complet.

“Rusia foloseşte gazul ca pe o armă”, a declarat ministrul francez al Energiei, Agnès Pannier-Runacher, la începutul zilei de marţi, la postul de radio France Inter.

Franţa a fost mult timp într-un şcenariu în care a fost mai puţin dependentă de gazul rusesc faţă de Germania, dar s-a grăbit totuşi să găsească alternative, mărind importurile de la alţi furnizori.

Engie, care a declarat că a luat deja măsuri pentru a asigura aprovizionarea cu gaze a clienţilor săi, este în discuţii cu Sonatrach din Algeria pentru a stimula livrările de gaze prin contracte pe termen mediu, după vizita preşedintelui francez Emmanuel Macron în această ţară săptămâna trecută.

Livrările de gaze ruseşti ale Engie, care în mod normal reprezintă aproximativ 17% din aprovizionarea sa anuală, scăzuseră deja la aproximativ 4%, sau la un nivel lunar de 1,5 terawaţi oră, în urma invaziei ruseşti din Ucraina din februarie şi a sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Criza energetică a Europei s-a agravat în ultimele săptămâni, deoarece preţul gazului a continuat să urce spre noi culmi.

Preţurile la electricitate au crescut şi ele vertiginos, în principal din cauza preţului la gaze şi a restricţiilor de pe piaţă cauzate de numărul mare de centrale nucleare franceze care sunt oprite.

Acest lucru a transformat Franţa, care, în mod normal, se bazează foarte mult pe producţia sa nucleară, într-un importator de energie electrică, ceea ce a obligat ţările vecine să crească consumul de gaz şi cărbune pentru a satisface cererea.

UE a declarat luni că pregăteşte măsuri de urgenţă pentru a reduce preţul energiei electrice prin separarea acestuia de costul tot mai mare al gazului. Companiile de utilităţi şi bursele au avertizat că preţurile record necesită un sprijin guvernamental suplimentar, deoarece nevoia de a depune garanţii suplimentare a crescut vertiginos.

Macron urmează să organizeze vineri un consiliu naţional de apărare pentru a aborda aprovizionarea cu gaze şi planificarea energiei electrice pentru iarnă, a relatat agenţia de ştiri AFP.

Nivelurile de stocare a gazului francez pentru iarna viitoare au atins 90% din capacitate, iar Franţa exporta gaze către Spania şi Germania, a declarat Pannier-Runacher.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici