Gazprom ar putea suporta costuri de sute de milioane de euro dacă nu va mai livra gaze prin Ucraina

Planul Rusiei de a renunţa la tranzitul gazelor prin Ucraina, din 2020, ar putea costa grupul Gazprom sute de milioane de euro, sub formă de comisioane datorate Slovaciei.

Urmărește
371 afișări
Imaginea articolului Gazprom ar putea suporta costuri de sute de milioane de euro dacă nu va mai livra gaze prin Ucraina

Gazprom ar putea suporta costuri de sute de milioane de euro dacă nu va mai livra gaze prin Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Slovacia, ţară cu 5,4 milioane de locuitori care are graniţă cu Ucraina, este un punct major de intrare pentru gazele ruseşti în sud-Estul Europei şi Uniunea Europeană, relatează Bloomberg. Rolul de ţară de tranzit al Slovaciei va fi diminuat dacă Rusia va construi gazoductul planificat către sud-estul Europei, prin Turcia.

Gazprom are un contract de tranzit de tipul "livrează sau plăteşte" (ship-or-pay) cu compania slovacă Eustream până în 2028, a declarat Vahram Chuguryan, purtător de cuvânt al operatorului de conducte. Contractul obligă Gazprom să plătească comisioane de tranzit pentru o cantitate de minim 50 de miliarde de metri cubi pe an, indiferent dacă gazele sunt livrate sau nu.

"Nu am primit nicio informare oficială din partea Rusiei că tranzitul gazelor va fi oprit după 2020. Contractul este clar. Nu este ceva ce ar trebui negociat", a spus Chuguryan.

Serviciul de presă al Gazprom a refuzat să comenteze.

Rusia, cel mai mare furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene, caută soluţii de evitare a infrastructurii de conducte a Ucrainei, din cauza disputelor legate de preţuri şi a neplăţii datoriilor pentru gazele primite de către acest stat.

Pierderea veniturilor din comisioanele de tranzit ar fi o lovitură enormă pentru economia ucraineană, care este ţinută pe linia de plutire de un program de salvare convenit cu FMI.

Gazprom a renunţat anul trecut la proiectul South Stream, evaluat la 45 de miliarde de dolari, din cauza tensiunilor în relaţiile cu Uniunea Europeană provocate de criza din Ucraina.

Noul proiect avut în vedere, Turkish Stream, ar putea fi extins către sud-estul Europei, prin Grecia.

Eustream sugerează un interconector alternativ care ar creşte tranzitul din Slovacia până în România, asigurând un flux de gaze de până la 21 de miliarde de metri cubi. Proiectul, cu nume de lucru Eastring, ar putea fi conectat la infrastructura Turciei, via Bulgaria, a declarat marţi premierul slovac Robert Fico, în timpul unei vizite la Moscova.

România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia au semnat un acord de interconectare a reţelelor lor de gaze naturale care să permită şi tranzitul invers, la summitul Parteneriatului Estic care a avut loc la Riga pe 22 mai.

Ministrul rus al Economiei, Alexandr Novak, a declarat miercuri că Rusia aşteaptă o propunere oficială din partea statelor europene pentru participarea la proiectul gazoductului Eastring, care va tranzita teritoriile Slovaciei, Bulgariei, României şi Ungariei.

Fico a afirmat în ianuarie că valoarea contractului de tranzit al gazelor ruseşti prin Slovacia valorează sute de milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici