Cantitatea de gaze naturale exportate în România, Bulgaria, Turcia, Grecia şi Macedonia a coborât cu 14-15 milioane de metri cubi, a precizat Gazprom.
"Contractul a fost întrerupt de partea ucraineană. Potrivit autorităţilor ucrainiene, volumul livrărilor ar putea fi redus în continuare", a spus Igor Iolkin, reprezentant al diviziei pentru regiunea Balcanilor a grupului rus.
Totodată, premierul rus Vladimir Putin a ordonat, luni, grupului Gazprom să reducă imediat volumul de gaz livrat către Ucraina, ca răspuns la prelevările ilegale de gaz de care Moscova acuză Kievul.
Începând de la 1 ianuarie, 63,5 milioane de metri cubi de gaz au fost furaţi de Ucraina, a declarat preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, în cadrul unei întâlniri cu Putin.
Mai multe state europene au anunţat, luni, reducerea cantităţii de gaze naturale livrate de Gazprom, respectiv Croaţia cu 7%, Grecia cu o treime, în timp ce Turcia a trebuit să majoreze volumul importurilor directe din Rusia (prin Marea Neagră) cu 17%.
Croaţia, Grecia şi Turcia se alătură, astfel, celorlalte cinci ţări europene care au anunţat oficial impactul disputei dintre Rusia şi Ucraina, respectiv România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Cehia.
Autorităţile de la Bucureşti au primit, vineri, o atenţionare prin care Gazprom anunţa reducerea cu 32% livrărilor de gaze naturale către România până la 11 ianuarie.
În pofida anunţului de duminică al Naftogaz privind "remedierea unor probleme tehnice" şi reluarea tranzitului către România în parametri normali, Transgaz a precizat, luni, că importurile de gaze ruseşti în România rămân în continuare mai mici cu 30%.
România importă din Rusia aproximativ o treime din consumul anual de gaze.