- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gazprom nu va renunţa la construcţia South Stream chiar dacă va încheia un acord cu Ucraina
Gazprom nu va renunţa la construcţia gazoductului South Stream chiar dacă va încheia un acord cu Ucraina pentru folosirea în comun a conductelor ucrainene de gaze, a declarat miercuri directorul pentru exporturi al grupului rus, Alexandr Medvedev.
Gazprom nu va renunţa la construcţia South Stream chiar dacă va încheia un acord cu Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Autorităţile de la Moscova şi Kiev negociază, pe lângă preţul gazelor, crearea unei companii mixte care să opereze sistemul ucrainean de transport al gazelor, rută majoră de tranzit al livrărilor ruseşti către Europa, transmite RIA Novosti.
"Chiar dacă luăm în considerare Nord Stream, South Stream, Nabucco şi gazele lichefiate, deficitul de gaze pentru Europa va fi de 15-20 de miliarde de metri cubi", a spus Medvedev.
Rusia intenţionează să lanseze South Stream, care va transporta gaze ruseşti pe sub Marea Neagră către Europa, în 2015. Conducta va transporta până la 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an spre Europa Centrală şi de Est, diversificând rutele ruseşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
-
Răstunare de situaţie în cazul atacului din Germania. Teroristul pare a fi anti-religie şi anti-imigraţie
Circa 80% din gazele ruseşti furnizate Uniunii Europene tranzitează Ucraina, iar disputele frecvente cu Rusia referitoare la preţul gazelor au determinat autorităţile de la Kiev să oprească uneori livrările.
Medvedev a mai spus că traseul South Stream ar putea fi deviat către nordul Italiei, în loc de Austria, care susţine activ proiectul concurent Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeană.
Publicaţia de afaceri Kommersant a relatat la jumătatea acestei luni că Gazprom ar putea reduce preţul gazelor livrate Ucrainei la 210-220 dolari pentru 1.000 de metri cubi, de la 400 de dolari în prezent, dacă autorităţile de la Kiev vor vinde Rusiei o parte din sistemul de gazoducte.
Surse guvernamentale ruse şi din Gazprom au declarat marţi că grupul ar putea renunţa la construcţia South Stream, al cărui cost este estimat la 30 de miliarde de dolari, dacă va încheia un acord cu Ucraina pentru folosirea în comun a conductelor ucrainene.
Într-un articol sub numele "Conducta de care nu este nevoie", publicaţia rusă Vedomosti a scris că dacă Moscova şi Kiev vor ajunge la un acord pentru înfiinţarea unei companii mixte care să administreze gazoductele din Ucraina, Rusia ar putea renunţa la planurile pentru South Stream.
Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat luni, pentru Iterfax, că South Stream a avut întotdeauna legătură cu Ucraina. Proiectul a fost creat ca alternativă la reţeaua de conducte a Ucrainei, însă cele două ţări negociază în prezent înfiinţarea unei companii mixte bazate pe sistemul de transport al gazelor din Ucraina.
Ultima rundă de negocieri este programată pentru 15 ianuarie, iar dacă cele două ţări ajung la un acord Moscova va avea trei opţiuni: reducerea capacităţii South Stream, întârzierea construcţiei sau anularea proiectului, potrivit unei surse apropiate Gazprom. Un membru al cabinetului de la Moscova a făcut declaraţii similare.
Rusia a semnat, deja, acorduri interguvernamentale cu Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi Austria pentru construcţia South Stream.
Gazprom controlează 50% din proiectul South Stream, Eni Italia are 20%, iar EDF Franţa şi Wintershall Germania câte 15%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO