Gazprom preia oficial controlul asupra grupului petrolier NIS
Gazprom va prelua marţi, în mod oficial, controlul asupra grupului petrolier NIS, obiectivul strategic declarat fiind transformarea companiei din Serbia într-unul dintre cei mai importanţi operatori de pe piaţa de profil din sud-estul Europei, a afirmat premierul sârb, Mirko Cvetkovic.
Gazprom preia oficial controlul asupra grupului petrolier NIS
Grupul rus a preluat, în februarie, o participaţie de 51% la NIS, pentru 400 de milioane de euro, angajându-se să investească alte 550 de milioane de euro în compania sârbă.
O delegaţie rusă, din care a făcut parte şi directorul general al Gazprom Neft, Alexandr Diukov, a efectuat, marţi, o vizită la Belgrad.
"Conducerea Gazprom Neft l-a informat pe primul ministru că obiectivul strategic al companiei este transformarea NIS într-o companie cu statut de lider pe piaţa din sud-estul Europei", se arată într-un comunicat al Executivului de la Belgrad.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu FMI: Vom prioritiza proiectele publice
-
Ţările NATO şi-au crescut cheltuielile militare. Ameninţările Rusiei şi întoarcerea lui Donald Trump au făcut ca Europa şi Canada să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare cu 20% în 2024
-
Criza de la Şantierul Naval Mangalia. BNS: DAMEN renunţă la acţiuni, statul român are drept de preempţiune
Ministrul sârb al Energiei, Petar Skundric, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că marţi va fi numit un nou consiliu de conducere al NIS, format din şase ruşi şi cinci reprezentanţi sârbi.
Acordul privind vânzarea participaţiei la NIS a fost încheiat în urma discuţiilor de la Moscova dintre preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi omologul său sârb, Boris Tadici.
În cadrul unui acord mai larg, Serbia va permite tranzitul gazoductului South Stream pe teritoriul propriu, în timp ce partea rusă va construi un depozit subteran de gaze pe teritoriul sârb.
Citeşte şi
Serbia şi Rusia au parafat acordul energetic care include vânzarea NIS
Acord ruso-sârb privind gazoductul South Stream şi vânzarea NIS către Gazprom
Serbia nu vinde compania NIS, considerând oferta Rusiei "umilitoare"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO