Gazprom: România a respins o eventuală bifurcaţie a South Stream pe teritoriul naţional

Gazprom a luat în considerare realizarea unei bifurcaţii nordice, prin România, a conductei South Stream, dar a renunţat la această variantă din cauza dezinteresului părţii române, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului rus, Serghei Kupriyanov.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Gazprom: România a respins o eventuală bifurcaţie a South Stream pe teritoriul naţional

Gazprom: România a respins o eventuală bifurcaţie a South Stream pe teritoriul naţional

În schimb, Rusia şi Ungaria au semnat, joi, la Kremlin, un acord care oficializează intrarea Ungariei în proiectul gazoductului ruso-italian South Stream. Cu această ocazie, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a felicitat Budapesta pentru această alegere, relatează cotidianul rus "The Moscow Times"

Pe de altă parte, potrivit unui articol publicat în "Kommersant", Bucureştiul ar putea fi totuşi implicat în proiectul South Stream. Astfel, conform adjunctului ministrului rus al energiei, Anatoli Ianovski, ar putea fi nevoie de acordul Ucrainei şi României pentru construirea unei gazoduct care să fie amplasat prin spaţiul maritim al unuia dintre cele două state.

În plus, pentru realizarea South Stream este necesară obţinerea unei expertize ecologice, ale cărei rezultate să fie acceptate şi de guvernele ţărilor prin a căror zonă economică maritimă va trece conducta.

Conducta South Stream va traversa Marea Neagră spre Bulgaria şi va avea o ramificaţie în Ungaria către Austria, o alta la sud, către Grecia si Italia, şi, în sfârşit, o alta spre Serbia.

Până în prezent şi-au anunţat participarea la South Stream Rusia, Italia, Bulgaria, Ungaria şi Serbia, alţi posibili parteneri fiind Bosnia şi Grecia.

South Stream este principalul concurent al proiectului Nabucco, la care participă şi România. Nabucco, promovat de UE şi SUA, vizează să ofere o alternativă la reţeaua de transport rusă şi să permită exploatarea resurselor din zona Mării Caspice. Din consorţiul Nabucco fac parte Austria (OMV), Ungaria, (MOL), România (Transgaz), Bulgaria (Bulgargaz) şi Turcia (Botas).

În replică la declaraţiile purtătorului de cuvânt al Gazprom, oficiali ai Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Transgaz au declarat că România nu a fost niciodată invitată de Gazprom sau de Guvernul rus să se implice în proiectul gazoductului South Stream.

"Nu au existat astfel de discuţii. Dacă o să vină să ne caute, sigur că o să fim dispuşi la orice colaborare în domeniu. Bineînţeles că aşteptăm o propunere, dacă au în vedere această variantă", a declarat,
vineri, pentru MEDIAFAX, directorul general al Transgaz Mediaş, Ioan Rusu.

Ideea este susţinută şi de secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) Viorel Palaşcă.

"Între ei (Gazprom, n.r.) şi noi, cel puţin la nivelul MEF, nu au fost astfel de discuţii", a spus Palaşcă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici