- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gazprom: România nu mai poate înlocui Bulgaria în proiectul South Stream
Bulgaria nu mai poate fi înlocuită de România ca principal hub al gazoductului South Stream, a declarat, la Sofia, directorul general al grupului Gazprom, Alexei Miller, după semnarea unui acord de înfiinţare a unei companii mixte pentru construcţia conductei pe teritoriul bulgar, potrivit Novinite.
Gazprom: România nu mai poate înlocui Bulgaria în proiectul South Stream (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Declaraţia lui Miller a fost făcută după semnarea, cu directorul general al Bulgarian Energy Holding, Maia Hristova, a unei înţelegeri privind înfiinţarea companiei South Stream AD, deţinută în mod egal de Gazprom şi grupul bulgar, cu scopul construcţiei South Stream în Bulgaria.
Şeful Gazprom a temperat, astfel, temerile de la Sofia că Rusia ar putea alege România pentru tranzitul South Stream spre Europa Centrală şi de Sud, din cauza pretenţiilor cabinetului bugar, condus de premierul Boiko Borisov, în legătură cu mai multe proiecte energetice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
"Cu Bulgaria pregătim studiul de fezabilitate al proiectului şi avem semnat un acord pentru construcţia South Stream; cu România nu avem semnate contracte", a declarat Miller jurnaliştilor în timpul vizitei de la Sofia.
Gazprom discută cu România posibilitatea intrării ţării în proiectul South Stream din postura de consumator şi nu de stat de tranzit, a adăugat el. Miller l-a însoţit sâmbătă pe premierul rus Vladimir Putin în timpul unei vizite în Bulgaria.
Rusia a iniţiat contacte cu România în privinţa South Stream în primăvara anului acesta, după ce guvernul condus de Borisov a lăsat impresia că nu acceptă o serie de cereri ruseşti legate de proiect.
Gazprom a anunţat în octombrie că România ar putea semna în primul trimestru al anului următor un acord interguvernamental cu Rusia privind cooperarea în proiectul South Stream, dacă rezultatele studiului de fezabilitate vor fi pozitive. Acordul va fi utilizat pe post de cadru juridic politic şi internaţional pentru implementarea proiectului în România.
South Stream, dezvoltat de Gazprom şi grupul italian Eni, vizează transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagră şi prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmează să fie finalizat în 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Gazoductul rusesc concurează proiectul european Nabucco, investiţie evaluată la 7,9 miliarde euro, care va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consorţiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (România).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO