Gazprom: România, Turcia şi alte state sunt interesate să participe la South Stream

România, Turcia şi alte state sunt interesate să participe la proiectul South Stream, dezvoltat de Gazprom, prin care Rusia vrea să exporte gaze naturale către Europa, ocolind Ucraina, a declarat directorul general al companiei ruse, Alexei Miller, citat de Ria Novosti.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Gazprom: România, Turcia şi alte state sunt interesate să participe la South Stream

Gazprom: România, Turcia şi alte state sunt interesate să participe la South Stream (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vedem un interes ridicat manifestat de state care în prezent nu participă la proiect", a afirmat Miller.

Gazoductul South Stream, ale cărui costuri de construcţie sunt evaluate la 25 de miliarde de euro, este proiectat să transporte iniţial aproximativ 31 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an din Rusia şi Asia Centrală spre Balcani şi alte ţări europene.

Capacitatea conductei ar urma să fie majorată la 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Proiectul este dezvoltat de Gazprom în colaborare cu grupul italian Eni, iar la construirea gazoductului participă Bulgaria, Serbia, Ungaria, Italia şi Grecia.

Bulgaria a vehiculat, recent, ideea renunţări la proiectele energetice ruseşti, printre care şi South Stream. Oficialul Gazprom a asigurat, însă, că nu sunt probleme cu ţările care au semnat deja acorduri pentru implementarea proiectului.

South Stream este principalul rival al Nabucco, proiect prin care Uniunea Europeană intenţionează să importe gaze naturale din statele caspice şi Asia Cenrtală, reducându-şi, astfel, dependenţa de combustibilul livrat de Rusia.

Rusia încearcă să achiziţioneze gaze naturale din Azerbaidjan, ceea ce ar priva Nabucco de o potenţială sursă de alimentare.

În luna august, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat că România rămâne deschisă şi altor proiecte energetice, în afară de Nabucco, neexcluzând o eventuală participare la concurentul ruso-italian South Stream.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici