„În 2-3 ani, vom putea înlocui până la 90% din importuri, în contextul în care guvernul a început deja să dezvolte unităţi proprii de producţie a echipamentelor complexe”, a declarat Vladimir Markov, membru în Consiliul Administrativ al Gazprom şi şeful departamentului pentru relaţiile cu autorităţile federale din Rusia.
Uniunea Europeană a limitat, în iulie, exporturile de echipamente pentru sectorul petrolier către Rusia, ca urmare a tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina după alipirea Crimeei. O lună mai târziu, SUA a interzis tuturor companiilor cu capital american să mai vândă asfel de echipamente firmelor din Rusia.
Rusia ar urma să înregistreze pierderi anuale de 32 de miliarde de euro din cauza sancţiunilor occidentale şi de până la 80 de miliarde de euro din cauza prăbuşirii cursului petrolului, a estimat luni ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, citat de AFP.
Potrivit Ministerului Industriei şi Comerţului, înlocuirea importurilor de echipamente pentru industria petrolieră atât unelte de producţie, cât şi echipamente software reprezintă una dintre provocările principale cu care se confruntă autorităţile ruse ca urmare a sancţiunilor economice, iar o posibilă soluţie este înfiinţarea unor companii locale.
Un prim holding în domeniul serviciilor de inginerie în industria petrolieră va fi creat la Uralvagonzavod, cu ajutorul a nouă companii de petrol şi gaze naturale, a declarat ministrul Industriei Denis Manturov.